paginakop Eetstoornis

Eetstoornis

Eetstoornis

Iedereen heeft wel eens een dag minder trek in eten. En iedereen denkt ook wel eens dat hij te dik is, of juist te dun. Maar voor sommige mensen is (goed) eten iedere dag weer een probleem. Misschien omdat ze absoluut niet aan willen komen, omdat ze bang zijn voor eten of omdat ze vaak eetbuien hebben maar die niet willen hebben.

Wat voor soorten eetproblemen zijn er?

Een eetprobleem kan op verschillende manieren voorkomen. Je wilt niet eten of je hebt juist eetbuien en spuugt je eten daarna weer uit. De meestvoorkomende eetproblemen zijn anorexia en boulimia. Daarnaast zijn er kinderen en jongeren die een eetbuienstoornis hebben, of een voedingsstoornis. Er zijn ook mensen die heel veel overgewicht hebben, ook wel obesitas genaamd. Dat noemen we geen eetprobleem. Als eten een groot probleem is, noemen we het ook wel een eetstoornis.

Hoe merk je dat je een eetprobleem hebt?

Een overeenkomst tussen de verschillende eetproblemen is dat jijzelf en je familie vaak zelf niet zien dat je een probleem hebt met eten. Dat komt omdat je het zelf misschien helemaal geen probleem vindt of doordat je wel weet dat je veel met eten bezig bent, maar dat je dat geheim houdt voor iedereen om je heen. Dat kan ervoor zorgen dat je er soms pas heel laat achter komt dat je een eetprobleem hebt, en dat je lichamelijke klachten krijgt. Misschien herken je je in een van deze klachten:

  • ik heb het vaak en snel koud
  • ik wil afvallen en ben bang om aan te komen
  • ik voel me moe
  • ik word mager
  • ik ben heel veel met eten (of juist niet eten) bezig
  • ik word niet meer ongesteld

Hoe vaak komen eetproblemen voor?

Ruim 5.500 jonge vrouwen hebben anorexia. Zowel jongens als meisjes kunnen een eetprobleem krijgen, al is het aantal meisjes hoger. De leeftijd is verschillend. Soms krijgen kinderen onder de 10 al een eetprobleem, maar vaker zijn ze ouder dan 12 jaar.

Waar komt een eetprobleem door?

Het is heel moeilijk om te zeggen waar je een eetprobleem door krijgt. Het kan zijn dat je er graag anders uit wilt zien, en daarom wilt afvallen of dat je het fijn vindt om precies te weten wat je eet en hoeveel calorieën er in je eten zitten. Of misschien heb je nooit goed leren eten en heb je daardoor een voedingsstoornis.

Wat kan je zelf doen als je een eetprobleem hebt?

Als jijzelf of jouw ouders, klasgenoten of leraren bijvoorbeeld denken dat jij een eetprobleem hebt,  is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dat kun je doen door naar de huisarts te gaan en samen te kijken wat je hieraan kunt doen.

Wat kun jij als ouder of begeleider doen?

Mensen met een eetprobleem voelen zich niet ziek en zien vaak zelf niet dat ze een eetprobleem hebben. Dat geldt ook voor kinderen. Dat kan heel lastig zijn als ouder of begeleider. Lees meer over wat jij kunt doen bij een Kind met eetproblemen.

Wat kan Youz voor jou doen?

Wij kunnen jou helpen! Wij behandelen kinderen en jongeren met een eetprobleem zodat zij goed om leren gaan met de alle veranderingen om hen heen. Als je een eetprobleem hebt dan ga je vaak eerst in het ziekenhuis kijken hoe je weer kunt gaan eten, samen met een arts of een diëtist. Een behandelaar van Youz kan jou hierbij begeleiden en ondersteunen. We werken daarvoor altijd samen met het ziekenhuis waar je in behandeling bent. Vaak komt je familie ook naar Youz, want een eetprobleem hebben is niet alleen vaak heel lastig voor jou, maar ook voor je ouders en je broers en zussen. Dit is wat wij voor jullie kunnen doen:

  • Diagnose
  • Individuele gesprekken
  • Ouderbegeleiding
  • Gezinstherapie zoals de Meer Gezinsdagbehandeling Eetstoornissen

Ons aanbod kan per locatie verschillend zijn. Wil je weten of de locatie bij jou in de buurt expertise heeft op het gebied van eetstoornis? Kijk op de pagina van de betreffende locatie of neem telefonisch contact op.

TOPGGz-keurmerk

Eetstoornis Experts Netwerk (ÉÉN), de samenwerkende zorgprogramma’s eetstoornissen van PsyQ, Youz (beide Parnassia Groep) en Emergis in Zeeland hebben het TOPGGz-keurmerk. Hiermee heeft dit samenwerkingsverband bewezen te voldoen aan strenge criteria. De cliënt krijgt op een afdeling met dit keurmerk hoog gespecialiseerde zorg (topklinische zorg) die gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten, al dan niet door eigen onderzoek. De uitkomsten van die onderzoeken worden verwerkt in de behandelingen. Hierdoor krijgt de cliënt een behandeling die gebaseerd is op de meest recente inzichten.
Lees meer over dit keurmerk.

Wil je meer weten?

Lees verder over eetproblemen op deze sites:

  • Brainwiki, voor jongeren
  • 99 gram, informatie voor jongeren over eten, gewicht en uiterlijk
  • Proud2Bme, alles voor jongeren over eetproblemen
  • Eetstoornis-experts.nl is een nauwe samenwerking tussen de zorgprogramma’s eetstoornissen van de Parnassia Groep (Youz en PsyQ) en Emergis op drie locaties: Den Haag, Rotterdam en Goes. Samen bundelen we onze krachten in één zorgprogramma eetstoornissen voor kinderen, jongeren en volwassenen.