Medische behandelmogelijkheden

Medische behandelmogelijkheden

Wil je van geslacht veranderen, dan is een medische behandeling noodzakelijk. Dat is mogelijk vanaf ongeveer 12 jaar omdat dan de lichamelijke ontwikkeling door de puberteit start. Voordat je kunt starten met zo'n medische behandeling heb je al allerlei gesprekken en onderzoeken in de loop van de jaren achter de rug. Die vinden plaats in een gespecialiseerd, multidisciplinair centrum in een academisch ziekenhuis. Verreweg het grootste centrum is het Kennis- en Zorgcentrum genderdysforie van het Amsterdam UMC

Heel in het kort

Je kunt al op jonge leeftijd voor een voorlopige diagnose terecht bij gespecialiseerd, multidisciplinair centrum in een academisch ziekenhuis. Jij en je ouders krijgen informatie over het behandeltraject. Ook zal er met jullie gesproken worden over de mogelijkheid dat jouw genderdysfore gevoelens kunnen wisselen in de loop van de tijd.

Tot 16 jaar kan je eventueel behandeld worden met hormonen. Die remmen de verdere puberteitsontwikkeling. De verdere lichamelijke ontwikkeling van meisje naar vrouw, van jongen naar man worden geremd en komen ook niet verder tot ontwikkeling. Er zijn geen onomkeerbare effecten.

Vanaf je 16de kan gestart worden met een hormoonbehandeling met hormonen van het ‘andere’ geslacht (dit wordt ook wel cross-hormonen genoemd). Dit wordt een geslachtsbevestigende behandeling genoemd.

Vanaf 18 jaar zijn eventueel ook plastisch chirurgische ingrepen mogelijk.

Psychologische begeleiding

Dit hele genderdysforietraject is voor jou, je ouders, je broers en zussen en anderen uit je directe omgeving een intensief en ingrijpend traject. Het lijkt ons niet meer dan logisch dat jij en het gezin ook psychologische begeleiding krijgen. Dat bieden die academische centra niet. Youz en PsyQ wel en hebben jarenlange ervaring.