paginakop groepstherapie

Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding (IAG)

Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding (IAG)

Als het niet goed met jou gaat, dan heeft dat ook invloed op jouw familie. Je ouders maken zich zorgen en er zijn misschien spanningen thuis. Het is dan belangrijk om te kijken wat er wél goed gaat. Daar helpt intensieve ambulante gezinsbegeleiding (IAG) jullie bij.

Voor wie is IAG?

Alle kinderen en jongeren en hun families met problemen thuis, op school en met vrienden kunnen IAG volgen. Je hebt die problemen omdat je je bijvoorbeeld down of angstig voelt of agressief bent.

Wat is IAG?

IAG staat voor intensieve ambulante gezinsbegeleiding. Kortweg betekent het dat jouw begeleider (IAG'er) van Youz bij jou thuis op bezoek komt. Om te kijken hoe het met je gaat, advies te geven, te luisteren en je te begeleiden bij het vinden van oplossingen voor de problemen. Jij krijgt die hulp en ondersteuning samen met jouw familie, dus bijvoorbeeld jouw ouders en broers en zussen. Je gaat samen werken aan de problemen, zodat jullie uiteindelijk de hulp niet meer nodig hebben.

Je volgt IAG altijd als een onderdeel van je behandeling. Het kan zijn dat je naast je behandeling bij Youz, thuis ook begeleiding kunt gebruiken. Of dat je behandeling bij Youz is afgerond en jullie IAG volgen als nazorg. IAG bestaat uit 3 fases:

  1. Informatiefase: jij, jouw familie en jouw IAG'er leren elkaar kennen en stellen samen doelen op
  2. Veranderingsfase: we gaan samen werken aan de doelen
  3. Afrondingsfase: we bekijken samen hoe het nu gaat en hoe we IAG kunnen afronden

Wat leer ik bij IAG?

Je leert samen met jouw familie om aan jullie problemen te werken. Jouw IAG'er ondersteunt jullie daarbij. Het is bij iedereen verschillend waar je aan gaat werken. Misschien maak je veel ruzie thuis en ga je er samen voor zorgen dat dat minder wordt. Het kan ook zijn dat je niet naar school gaat en samen gaat onderzoeken wat je wel wilt. Welke opleiding zou je willen volgen, of waar zou je kunnen werken? Je gaat dan bijvoorbeeld samen werken aan een sollicitatiebrief. Dat zijn voorbeelden van de begeleiding die je kunt krijgen. Jullie gaan met jullie IAG'er samen kijken wat belangrijke doelen voor jullie zijn om mee aan de slag gaan.
 

Praktische zaken

  • Hoe vaak je IAG'er op bezoek komt, hangt of van jouw vraag. Meestal beginnen we met 1 bezoek per week en als het nodig is wordt dat intensiever (2 keer per week) of minder intensief (1 keer per 2 weken)
  • Een bezoek van jouw IAG'er duurt meestal een uur
  • Het kan zijn dat je IAG'er ook bezoek komt bij jou op school of op je werk, maar dat is afhankelijk van wat er nodig is
  • Is er na IAG toch nog meer hulp nodig? Geen probleem, we helpen je de beste zorg te vinden.