paginakop groepstherapie

Multidimensionale familietherapie (MDFT)

Multidimensionale familietherapie (MDFT)

Je luistert niet naar je ouders en er is veel ruzie thuis, op school of met je vrienden. Dat is heftig. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw familie. Hoe pak je je leven weer op? Multidimensionale familietherapie (MDFT) helpt jou om je situatie te verbeteren, samen met jouw familie.

Voor wie is MDFT?

Deze therapie is ontwikkeld voor jongeren die met criminaliteit te maken hebben gehad en daarnaast andere problemen hebben, bijvoorbeeld op school, met drugs of thuis. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen MDFT volgen. MDFT is een gezinstherapie, wat betekent dat jouw familie ook altijd bij deze therapie wordt betrokken.

Wat is MDFT?

Samen met anderen kun je altijd meer bereiken dan alleen. Bij MDFT gaan we ervan uit dat jij andere mensen nodig hebt. Daarom volgt niet alleen jij deze therapie, maar ook je ouders, broers en zussen worden erbij betrokken. We gaan er samen aan werken dat jouw situatie verbetert.

Je stelt bij MDFT altijd eerst een plan op, samen met je familie en je behandelaar. Wat wil je bereiken, en hoe gaan we dat samen doen? Je gaat vervolgens gesprekken voeren met jouw behandelaar, alleen en samen met je ouders. Daarnaast gaat jouw behandelaar kijken hoe het thuis, op school en met vrienden gaat.

Wat leer ik bij MDFT?

In eerste instantie werken we eraan dat jij niet nog een keer met de politie in contact komt. Ben je verslaafd, bijvoorbeeld aan drugs of alcohol? Dan ga je eraan werken om te stoppen of te minderen. Daarnaast stel je persoonlijke doelen op waaraan je gaat werken. Welke dat zijn, is afhankelijk van jouw situatie. Je kunt bijvoorbeeld werken aan het verbeteren van de sfeer thuis, jouw situatie op school of aan het contact met je vrienden.

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat MDFT effectief is: jongeren treden door MDFT minder vaak in de fout, gaan weer naar school, krijgen een betere thuissituatie en konden zo hun verslaving aanpakken.

Praktische zaken

  • Jij hebt iedere week een tot drie (telefonische) afspraken met jouw behandelaar
  • Als het nodig is, zie jij of zien jouw ouders jouw behandelaar vaker
  • Een MDFT-behandeling duurt gemiddeld 5 tot 8 maanden