paginakop speerpunten

Speerpunt 3 – Oog voor context

Speerpunt 3 – Oog voor context

Het is in het belang van het kind en het gezin dat we in staat zijn breed te kijken naar wat er nodig is, naast onze eigen specialistische zorg. Samenwerking en afstemming met personen en organisaties om het kind en het gezin heen staat voorop. Het gaat om samenwerking met het informele netwerk van de jeugdige, om samenwerking met school en/of werk en om samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders. Voor behandelaren en hulpverleners is het voordeel van een meer systemische, integrale netwerkaanpak dat zorg of hulp meer contextueel geboden wordt en hierdoor wint aan effectiviteit.

1. Netwerkpsychiatrie

Het is onze ambitie om de komende vier jaar de uitgangspunten van de netwerkpsychiatrie te vertalen in onze werkprocessen. Het gaat hierbij om het informele en het professionele netwerk. Dit doen we door te starten met proeftuinen integraal werken tussen volwassenen en jeugd-ggz. Wij gaan het waardegedreven en integraal werken met FACT/poli’s/IBT verder uitwerken. Onze inzet is dat uiteindelijk alle ambulante en klinische zorg volledig contextueel en netwerkgericht werkt. Versterking van de systemische behandelaanpak is hierin cruciaal (zie speerpunt 2).

2. Sociaal domein

Wij willen de samenwerking in het sociaal domein en onderwijs uitbouwen en verstevigen. Dit doen wij door versterking van onze inzet in huisartspraktijken, wijkteams, b-ggz/lokale en onderwijszorg-arrangementen.

3. Preventie en vroeg-signalering

Onze focus ligt op het versterken van vroeg-signalering, matched-care en juiste triagering, zodat problemen tijdig worden gesignaleerd. Bij sommigen wordt zo voorkomen dat de problematiek verergert. Dit willen we doen door in te zetten op projecten/ subsidies en aanbestedingen, met de focus op Jeugd-POH, bggz/lokale hulp, veiligheidsnetwerken, ouders, autisme, eetstoornissen, verslaving en psychose.

4. Integrale zorg & gezinsaanpak

We willen een aanpak realiseren voor doorlopende behandeling voor cliënten van 0-100. Hierbij is aandacht voor het kind (als ouders in behandeling zijn) of voor de ouder(s) (als kind in behandeling is). Het gaat om een behandelaanpak, die oog heeft voor alle gezinsleden. Deze gezinsaanpak willen we realiseren in al onze regio’s, waar mogelijk in samenwerking met andere PG-zorgbedrijven in kern- en buitenregio’s.