Nieuws detail paginakop

Actueel

brug.png
09 februari 2023

'Als je bij een cliënt thuiskomt, zie je zoveel méér'

Ambulant behandelaar Maike Huibers-Meijers werkt sinds afgelopen zomer bij het brugteam; het ambulante team van het Leo Kannerhuis in Nijmegen en Oosterbeek, dat sinds maart 2022 bestaat. Samen met vijf andere collega’s werkt ze vanuit het idee dat samen bouwen en verbinden noodzakelijk is om aan doelen te kunnen werken om een opname te kunnen voorkomen dan wel te verkorten, het generaliseren van vaardigheden, motiveren voor behandeling en een terugvalpreventie te kunnen bieden na ontslag.

Het brugteam behoort tot het Leo Kannerhuis; een behandel- en kenniscentrum voor kinderen, jongeren en volwassenen met de diagnose autisme in combinatie met andere psychiatrische problematiek of gedragsproblemen. Maike werkt bij het Behandelcentrum Jongeren, een locatie waar klinische-, deeltijd- en polibehandeling geboden word. Een afdeling voor jongeren tot en met 23 jaar die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling en problemen hebben op school, thuis of in hun sociale omgeving en waarbij eerdere behandeling niet heeft geholpen.

Een brug slaan

“Het brugteam vormt een brug tussen de bestaande behandelvormen en thuis (woonplek). Vanuit het brugteam bieden wij een passende, vraaggestuurde, ASS-specifieke, ambulante behandeling.  Om iets wat je geleerd hebt, uit te kunnen voeren in een andere situatie, is heel moeilijk. Een behandeling kan nog zo succesvol zijn; maar als je thuis komt ben je misschien terug bij af door de bestaande patronen, bestaande interacties in de woonomgeving. Het brugteam slaat figuurlijk een brug tussen de behandeling en het leven van alledag,” vertelt Maike. “Om een voorbeeld te geven: we hadden een jongedame die eigenlijk op de poli geholpen moest worden. Maar dat was voor haar niet mogelijk omdat zij te angstig was om naar buiten te gaan. Wij als brugteam kregen toen de vraag of wij hierin mogelijk iets konden betekenen. En dat konden we zeker. We hebben haar thuis behandeld zodat we ook konden oefenen met naar buiten gaan. Dat was een succes. En dat is direct ook het mooie van het brugteam. Je werkt heel outreachend: als je bij een cliënt thuis komt, zie en voel je zoveel méér. Aansluiten bij de cliënt wordt hierdoor makkelijker. En daardoor kun je ook meer bereiken, waardoor de behandeltijd soms vermindert en een opname zelfs voorkomen kan worden. Het generaliseren en bestendigen van kennis- en vaardigheden, in combinatie met het activeren en versterken van het eigen systeem en netwerk staan centraal.”

Afwisseling en flexibiliteit

Het mooiste aspect aan haar werk bij het brugteam vindt Maike de flexibiliteit, de contacten en de afwisseling die het werk haar biedt. “Het team is heel flexibel; we hebben ook geen vaste werkplek. We starten wel vaak gezamenlijk op een vooraf afgesproken locatie of digitaal. Dat is heel prettig. We nemen de jongeren en eventuele bijzonderheden met elkaar door en kunnen met elkaar sparren. Daarna bezoeken we onze jongeren. Dat kan thuis zijn, maar ook tijdens bijvoorbeeld een ov-training. Ondanks dat iedereen dus veel onderweg is, zijn we een hecht team. En we werken met veel disciplines samen om een client te kunnen helpen. Daar leer je zelf ook weer van.”

Word jij Maike’s nieuwe collega?

Enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? Dat komt goed uit, want we zoeken versterking voor het brugteam. Bekijk hier de vacature en solliciteer direct!