
Betekenisvolle samenwerking tussen Lupine en de Fjord met Aafje gestart
Dankzij een nieuwe samenwerking kunnen jongeren van Lupine en de Fjord vanaf midden augustus laagdrempelig maar ook gericht gaan werken aan hun behandeldoelen door vrijwilligerswerk te gaan doen bij Aafje locatie Hof van Kralingen. Dit is een nieuwe locatie voor mensen met dementie en een lichamelijke beperking op de grens van Capelle aan den IJssel en Rotterdam.
Ze kunnen zo als vrijwilliger zelf ervaren hoe het is om in de zorg te werken en bovenal zijn ze ook echt van betekenis wat hen een goed gevoel geeft. En de bewoners die verblijven op de verpleegafdeling krijgen op hun beurt extra aandacht waardoor ze zich minder eenzaam voelen.
“Een win-win situatie waar we blij mee zijn,” verduidelijkt Wesley Wolst, teamcoördinator Lupine. “Wij zoeken als organisatie graag de verbinding met de omgeving. Zo hebben wij ook geregeld een buurtoverleg met het naastgelegen appartementencomplex bij Lupine waarbij wij de omgeving laten zien wat er allemaal goed gaat. Onze jongeren kampen met problemen, maar door het gesprek met elkaar aan te gaan en het vergroten van de betrokkenheid, creëer je begrip en wordt er ook meegedacht. Sommigen hebben angst om met het openbaar vervoer naar een dagbesteding of school te reizen. Toen hebben we gekeken hoe we onze jongeren van Lupine en de Fjord meer kunnen activeren in de nabije omgeving en ze daarbij ook een gevoel van zingeving kunnen meegeven.”
Van betekenis voor elkaar
“Toen kwamen we in contact met Aafje, die onlangs een nieuw complex in gebruik heeft genomen. Ik stuurde een mail en er was meteen interesse. We zijn daarna het gesprek aangegaan hoe we voor elkaar van betekenis kunnen zijn, “ vertelt Wesley.
“Jongeren geven zelf aan of ze als vrijwilliger willen werken. De persoonlijke begeleider gaat uiteindelijk mee naar Aafje om te kijken of de werkzaamheden passend zijn en hoeveel uren haalbaar zijn. Je kan werken bij Aafje op een afdeling, als maatje een wandeling maken of een gesprekje aangaan met bewoners, koffie of thee rondbrengen en assisteren bij activiteiten zoals bingo.”
Eerste positieve reacties
“Het is allemaal laagdrempelig; jongeren bepalen zelf wat ze willen en de persoonlijk begeleider is altijd betrokken bij de samenwerking. Onze jongeren worden op deze manier geactiveerd én bij bewoners van Aafje wordt de eenzaamheid verminderd. Mooi toch? Binnenkort start de eerste jongere.