Nieuws detail paginakop

Actueel

dennis+fieret.jpg
16 januari 2024

Collega Dennis Fieret: 'Ik wil graag het blije kind tevoorschijn toveren'

Elk morgen fietst Dennis Fieret (29) naar de klinieken aan de Welylaan in Den Haag, op steenworp afstand van zijn huis. Hij zou er zelfs lopend naartoe kunnen. Hij werkt daar sinds anderhalf jaar met veel plezier als basis-psycholoog bij De Branding en De Stormvogel. “Ik solliciteerde zonder al te veel verwachtingen en had geen duidelijk beeld wat het werk precies zou inhouden, maar het voelde wel meteen goed. En ik vond het ook een mooi terrein op een prachtige locatie in de duinen.”

“Vroeger wilde ik timmerman worden met een eigen bedrijf. Nadat ik VMBO en daarna HAVO had afgerond, verruilde ik mijn dorp Oostdijk in Zeeland -  waar ik opgroeide -  in voor Den Haag. Daar ging ik bouwkunde studeren. Ondertussen zette ik me in voor eenzame ouderen en vond dit zo leuk dat ik besloot de zorg in te gaan. Ik koos voor een opleiding social work en uiteindelijk voor psychologie aan de Universiteit Leiden. Al bij al heb ik best een weg afgelegd via omwegen, daarin heb ik altijd mijn gevoel gevolgd en doe ik nu wat perfect past bij wie ik ben.”

Twee klinieken

“Ik werk in twee verschillende klinieken en dat maakt het werk extra veelzijdig en uitdagend. Je moet goed kunnen plannen om dit te combineren. De Branding is een afdeling voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. We observeren hier jongeren voor diagnostiek en voeren behandelingen uit. We proberen meer bewustzijn te creëren in bestaande patronen in het leven van jongeren en een gezonde zelfontplooiing te stimuleren. Jongeren verblijven hier relatief kort: tussen de vier en twaalf weken. Bij de Stormvogel ken ik de cliënten beter dan bij De Branding en loop ik langer met ze mee.

De Stormvogel is een open behandelafdeling voor pubers veelal tussen de 14 en 17 jaar. Er zijn acht behandelplaatsen. Gemiddeld verblijven jongeren hier zes tot negen maanden en gaan in het weekend naar huis net als bij De Branding. We geven systematische behandelingen en voeren gesprekken met jongeren, ouders en verzorgers. We passen MBT, mentalised based therapie,
toe. Daarbij onderzoeken we wat situaties met iemand doen en hoe we situaties kunnen mentaliseren. De behandeling is erop gericht dat jongeren leren situaties beter aan te voelen bij zichzelf en bij anderen.”

Ik wil graag het blije kind tevoorschijn toveren bij cliënten en trek er graag met ze op uit de buitenlucht in

Gelijkwaardigheid

“Ik vind het heel belangrijk om naast de jongere te staan en probeer een vertrouwensband op te bouwen. Ik vertel daarom ook altijd wat persoonlijks over mezelf, zodat het gelijkwaardiger en daardoor ook veiliger voelt voor een cliënt. Ook ik ben niet perfect en heb wel eens gedoe in mijn dagelijkse leven net als ieder ander. Ik probeer zo dichtbij mogelijk te staan.

De cliënten die ik behandel bij De Stormvogel zijn half volwassen en half kind en vaak opstandig. Ik kan me goed met hen identificeren, omdat ik zelf ook zo was. Deze jongeren hebben een bepaalde mate van vrijheid nodig. Als je behandeld wordt in één van de klinieken, heb je allesbehalve een zorgeloos leven. Ik wil daarom graag het blije kind weer tevoorschijn toveren en trek graag met cliënten erop uit de buitenlucht in. En dan wandelen we tijdens een behandeling in de duinen of het bos. Dat is het voordeel van deze locatie dat dat mogelijk is. Confronterende moeilijke vragen worden afgewisseld met wat speelsheid en lichtheid op het strand.”

Groene ggz

“Ik ben betrokken bij het project De groene ggz. De groene ggz werd als pilot-onderdeel toegevoegd aan het behandelprogramma op De Stormvogel. Het is bekend dat groen en natuur het welvinden stimuleren en je gebruikt daarbij al je zintuigen, wat een positieve uitwerking heeft. Ook ik begin en eindig mijn dag altijd in de natuur: dat geeft me balans en rust. Met Mina en Vlinder, mijn twee Sint Bernhardhonden, wandel ik meerdere keren per dag door de duinen en langs het strand. Uitlaten is mijn manier om te ontladen: tijdens het wandelen kom weer ik tot mezelf.

In de huidige samenleving worden hoge verwachtingen gesteld. De meeste mensen zijn erg rationeel ingesteld en bekijken alles vanuit hun hoofd. Het voelen in het lichaam is ondergeschikt geraakt, maar voelen is juist belangrijk om in het moment te kunnen zijn. Met goede diepgaande gesprekken kan je veel bereiken en oplossen als behandelaar, maar zeker niet alles. Het gaat erom dat je in balans bent: fysiek en geestelijk.”

Om in het moment te kunnen blijven, accepteer ik positieve en negatieve gevoelens

In het moment

“Ik probeer daarom zelf zowel positieve alsook negatieve emoties te accepteren om in het moment te kunnen blijven. Het gaat om het leren verdragen van een situatie en gevoel. Soms is iets zoals het is. We willen in het Westen graag dat dingen perfect zijn, maar je kan nou eenmaal niet alles oplossen.  

Het geeft mij energie als ik jongeren nieuwe inzichten kan meegeven waardoor zij weer een stap voorwaarts kunnen zetten op weg naar herstel. Dat is vaak een lange weg met begeleiding. Werken in een kliniek betekent dat je te maken krijgt met intense emoties. Daar kan ik goed mee omgaan want ik ga graag de diepte in en heb zelf een rijk gevoelsleven. Alleen hebben jongeren niet altijd zin om over moeilijke dingen als gevoelens te praten. Ik werk in een multidisciplinair team waarbij samenwerking heel belangrijk is. We benaderen een casus vanuit een holistisch perspectief, waarin verschillende aspecten samenkomen.

Ik leef bij de dag, volg mijn gevoel en heb geen lange termijn planning. Ik ben nu op mijn plek bij De Branding en De Stormvogel en kan hier veel leren en betekenen. En dat is wat nu telt.”