Nieuws detail paginakop

Actueel

tijdelijk-tegel-400x200-1.jpg
26 augustus 2021

Het belang van de 'klik' tussen behandelaar en jongere

Ongeveer een op de vier jongeren krijgt te maken met een psychische stoornis, waaronder middelengebruik. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongeren die hiervoor hulp vragen onvoldoende baat heeft bij de behandeling. Daarom wordt er naast specifieke behandeltechnieken ook gekeken naar andere factoren die het behandelsucces kunnen vergroten.

Eén daarvan is de behandelrelatie tussen therapeut en jongere; de zogeheten therapeutische alliantie. In de PACT-studie van PARC (Parnassia Addiction Research Centre – Parnassia Groep Academie) wordt deze alliantie onderzocht. Onlangs verscheen in Tijdschrift voor Psychiatrie een artikel over het eerste deel van het onderzoek: ‘De therapeutische alliantie als voorspeller in de behandeling van jongeren’.

Kans op succesvolle behandeling 70 procent

Hoofdauteur van het artikel is Patty van Benthem, psycholoog, onderzoeker en promovenda bij PARC en LUMC Curium. “Kennis over het belang van de therapeutische alliantie is belangrijk voor zowel hulpverleners als cliënten”, vertelt ze. “Dat lijkt misschien een open deur, maar uit ons onderzoek blijkt dat het wel of niet aanwezig zijn van de klik al bepalend is in de eerste sessie. Je moet er dus vanaf het begin alert op zijn. Daarnaast moet je er vanuit twee perspectieven naar kijken, vanuit de jongere én vanuit de therapeut. Het gaat echt om de combinatie. Is de alliantie volgens beiden goed, dan is de kans op een succesvolle behandeling 70%”.

In onderstaande video vertellen onderzoeker Patty van Benthem en onderzoeker/bijzonder hoogleraar Vincent Hendriks over de kracht van de klik.

Tijdschrift voor Psychiatrie

P. van Benthem, R. Spijkerman, P. Blanken, M. Kleinjan, R.R.J.M. Vermeiren, V.M. Hendriks, ‘De therapeutische alliantie als voorspeller in de behandeling van jongeren’, in: Tijdschrift voor Psychiatrie, 2021;63(7), 535-542.