Nieuws detail paginakop

Actueel

kannerlezing+%281%29.jpg
13 november 2023

Kannerlezing donderdag 14 december: het camoufleren van autisme

De Kannerlezing van donderdag 14 december van 16:30 tot 18:15 uur gaat over het camoufleren van de symptomen van autisme. Wil je de lezing bijwonen? Dat kan in het Leo Kannerhuis, Overschiestraat 57 te Amsterdam. Er is plek voor 40 gasten dus meld je snel aan via: t.verbeek@leokannerhuis.nl. Wil je deelnemen aan de Webinar? Registreer je dan hier.

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het camoufleren van de symptomen van autisme. Wanneer we het hebben over camouflage, gaat het over het bewust of onbewust gebruiken van strategieën om onder andere je autismekenmerken te verbergen. Autistische mensen geven aan dat ze camoufleren om ervoor te zorgen dat het niet opvalt dat ze ‘anders’ zijn en om zich aan te passen aan de verwachtingen van de (niet-autistische) maatschappij.

Hoewel camoufleren bepaalde voordelen kan hebben, zoals dat je minder snel afgewezen wordt, makkelijker vrienden kan maken en een baan kan behouden, worden er ook verschillende nadelen van camouflage gerapporteerd. Continu bezig zijn met jezelf aanpassen kan erg vermoeiend zijn en dat zou ook een negatieve impact kunnen hebben op je zelfbeeld. Daarnaast is het ook moeilijker om autisme goed te herkennen en een juiste diagnose te stellen wanneer iemand camoufleert.

Sprekers zijn:

  • Wikke van der Putten, promovenda en basispsycholoog bij het Leo Kannerhuis. In verband met het promotieonderzoek verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.  
  • Miriam Schulz, klinisch psycholoog bij het Leo Kannerhuis
  • Michel Swart, ervaringswerker

Wikke vertelt wat er op dit moment bekend is over het onderwerp camouflage en zal ingaan op de volgende vragen: Hoe kunnen we camouflage meten in wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk? Is camouflage iets wat alleen mensen met autisme doen en is het voor alle autistische mensen een belangrijk onderwerp? Zorgt camoufleren ervoor dat autistische mensen psychische klachten ontwikkelen? En hoe kunnen we rekening houden met camoufleren in de klinische praktijk?

Terugkijken

Niet in de gelegenheid de livestream te volgen? Via dezelfde link is de lezing op een later moment terug te kijken. Accreditatie is aangevraagd bij de volgende beroepsverenigingen: FGzPt, NIP, NVVP. Voor SKJ gaat accreditatie via NIP middels een bewijs van deelname. Dit bewijs kunt u na afloop opvragen via t.verbeek@leokannerhuis.nl

Over de Kannerlezingen

Sinds september 2009 organiseert het Leo Kannerhuis vier Kannerlezingen per jaar. Voor deze Kannercyclus nodigen wij gepromoveerde sprekers uit om over hun promotieonderzoek een referaat te houden. De Kannercyclus richt zich op psychiaters, psychologen, orthopedagogen en andere autismehulpverleners of belangstellenden.

In de referaten willen we een link leggen van het (wetenschappelijk) onderzoek naar de praktijk. Na elk referaat volgt een betoog van een 2e spreker waarin deze, vanuit de praktijk, is gevraagd om te reageren op het referaat en eventueel (kritische) vragen vanuit de praktijk te stellen.