Nieuws detail paginakop

Actueel

slaaprobot.jpg
15 maart 2024

Leo Kannerhuis verbetert nachtrust van cliënten met autisme door slaaprobot

Slapen met een robot. In het behandelcentrum van het Leo Kannerhuis in Arnhem, waar kinderen met autisme en psychiatrische gedragsproblemen verblijven, is het sinds kort ‘nachtelijke kost’.

In het behandelcentrum verblijven kinderen met autisme en andere psychiatrische gedragsproblemen. “Uit de somatische anamnese komt bij vrijwel alle kinderen een verstoorde slaaphygiëne naar voren”, aldus Jeanine Boer, verpleegkundig specialiste. “Veel van de kinderen die bij ons verblijven vallen door onrust en voortdurende bewegingsdrang pas laat in slaap. Hiernaast hebben mensen met autisme een tekort aan natuurlijke melatonine in de hersenen. De aanmaak ervan begint later op de avond en stopt ook weer eerder. Hierdoor stijgt de aanmaak van melatonine minder snel en blijft de piek die nodig is voor een goede nachtrust vaak te laag. De slechte of te korte nachtrust resulteert in hyperactief gedrag, opstandigheid of lusteloosheid. Kinderen gaan hierdoor makkelijk over hun grenzen waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.”

We zien echt een enorme verbetering in het slaappatroon van kinderen die de robot 's avonds tegen zich aan drukken

Ademhaling simulatie

Sinds de komst van de slaaprobot ziet Jeanine een opvallende vooruitgang bij de jonge gebruikers. “We zien echt een enorme verbetering in het slaappatroon van kinderen die de robot ’s avonds tegen zich aan drukken.” De robot simuleert menselijke ademhaling waardoor kinderen rustiger worden. Door middel van een aan de robot gekoppelde app kan ‘het ademen’ bovendien nog worden ondersteund door rustgevende verhaaltjes en muziek. Het design (een soort tuinboon), en de aaibaarheid van de robot geeft kinderen tenslotte een prettig houvast waardoor ze het gevoel hebben tegen iemand aan te liggen.”

Vertrouwde omgeving

Eenmaal thuis blijken de door de robot aangeleerde ademhalingstechnieken gunstig door te werken op het slaappatroon van de kinderen. Jeanine vult aan: “in een voor hen vertrouwde omgeving slapen de kinderen ook zonder robot een stuk beter. Enige nadeel aan dit AI-vriendje is z’n prijskaartje, anders was de robotfamilie al wat groter geweest.”