Nieuws detail paginakop

Actueel

Moeder+met+roodharige+dochter.jpg
29 november 2022

Moeder van kind met autisme heeft meer kans op gezondheidsproblemen

Moeders van kinderen met autisme ervaren vaker chronische stress en lopen risico op gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit een publicatie van Sarr Autisme Rotterdam die deze week verscheen in de Journal of Autism and Development Disorders. Wietske Ester, psychiater en verbonden aan Sarr Autisme Rotterdam noemt de bevindingen fors: “Deze ouders verdienen meer aandacht om stress tegen te gaan. Dit is essentieel voor de gezondheid en het welbevinden van het hele gezin.”

Het is cruciaal om de stress en gezondheid van ouders van kinderen met autisme te monitoren. Er is echter weinig bekend over vaders met kinderen met autisme in de eerste kinderjaren. Bij de ouders zijn stress, eetgedrag en de fysieke gezondheid geëvalueerd door middel van vragenlijsten, fysieke metingen en bloedonderzoek. Bij moeders werd vaker obesitas en metabool syndroom geconstateerd en werd ouderschapsstress positief gerelateerd aan ongeremd eten. Bij vaders was opvoedingsstress hoger dan de norm.

Tandem-studie

Dit onderzoek is onderdeel van de Tandem-studie waarbij kinderen van 3 tot 7 jaar met autisme worden onderzocht op de effectiviteit van de behandeling Theraplay. Hiernaast wordt de lichamelijke en geestelijke gezondheid van beide ouders in kaart gebracht, voor, tijdens en na de behandeling. Sarr Autisme Rotterdam is TOPGGz geaccrediteerd en biedt levensloop zorg voor mensen met een autismespectrumstoornis, er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats.

Lees het hele artikel in Journal of Autism and Development Disorders.