Nieuws detail paginakop

Actueel

Foto+Babs+Nijdam+%281%29.jpg
17 januari 2024

Van 'knokken voor het bestaan' naar het winnen van de PG-prijs

De combinatie van geloof, vertrouwen en doorzettingsvermogen heeft geleid tot erkenning. Babs Nijdam won samen met haar team van het VO scholenprogramma in november de PG-prijs 2023. Hoe gaat het nu verder met het winnende team?

Babs: “We zijn enorm blij dat ons programma door collega’s gezien wordt als een mooi innovatief project. Het is fijn om erkenning te krijgen en het motiveert ons extra om verder te gaan op de ingeslagen weg. We weten nu dat collega’s erin geloven. Het is een nieuwe out-of-the box aanpak –anders dan we doorgaans gewend zijn binnen de ggz – omdat we naar de jongere toe gaan op locatie in plaats van hem naar een behandelkamer te laten komen. Daarbij komt dat we de jongere benaderen vanuit het perspectief van een jeugdige. We verplaatsen ons helemaal in zijn belevingswereld en zetten ook rolmodellen in.”

Buiten gebaande paden

“Ruim een jaar lang hebben we geknokt om collega’s, gemeenten en scholen te overtuigen van het belang van het scholenprogramma. Je loopt vaak tegen hobbels aan als je iets nieuws start. Hoe vaak is me niet gevraagd: waar zijn jullie eigenlijk mee bezig?

Youz-Directeur Jannet Jonk geloofde van begin af aan in het programma en heeft het voortouw genomen om het verder uit te bouwen en het financiële risico genomen in Noord-Holland. Ze kreeg steun van de gemeente Haarlem. En ook de eindverantwoordelijke psychiater en inmiddels directeur Zorg Joëlle Ratsma heeft vooruitstrevende denkbeelden en stond achter het concept.

Ik kreeg de kans om het verder vorm te geven en iets nieuws neer te zetten buiten de gebaande paden. Het gaf energie: innoveren en een nieuw team samenstellen. Maar op de achtergrond was soms ook de twijfel of het wel echt zou lukken. Nu ben ik enorm trots dat we zover zijn gekomen binnen één jaar en dat het scholenprogramma zijn bestaan heeft bewezen. Het mag er zijn.”

Signaleren

“Het programma is erop gericht om eerder te signaleren en te interveniëren om te zorgen dat psychische problemen onder jongeren beperkt blijven waardoor wachtlijsten voor de jeugdzorg niet verder oplopen, het liefst korter worden. Doordat problemen onder jongeren eerder worden opgemerkt, kan ook eerder hulp worden geboden binnen de eigen omgeving op een laagdrempelige wijze. Jongeren die echte psychische problemen hebben, krijgen zo ook meer de ruimte voor een ggz-behandeling.

Jongeren waarderen de sessies op school doordat ze merken dat ze niet alleen staan in hun uitdagingen. Er zijn immers meer klasgenoten met gescheiden ouders, met een ziek familielid of financiële problemen binnen het gezin. Tegenwoordig is alles online en is vrij vluchtig. Het live contact neemt af: met het programma zetten wij juist in op het maken van echte verbinding met elkaar in een veilige setting. Dat is belangrijk want je kwetsbaar opstellen, voelt best eng. En ook als je alleen luistert naar het verhaal van een klasgenoot en niks deelt, steek je er wat van op.”

Geworteld

“Inmiddels bezoeken we tien scholen in Haarlem en Beverwijk en ook met meerdere gemeentes zijn we in gesprek. We breiden langzaam uit en willen met name gestaag groeien. We bouwen het programma zorgvuldig uit op een school om ervoor te zorgen dat we alles goed onder controle hebben en goed zicht blijven houden op wat we aan het doen zijn.

Het uiteindelijk doel is dat ‘mentale gezondheid’ geworteld is in de scholen. Dat we mentoren kunnen trainen binnen een school en dat die voldoende handvaten hebben gekregen om te werken aan dit onderwerp en dat we niet per se zelf in de klas nodig zijn. We verwachten dat mentale gezondheid in het onderwijs de komende jaren hoog op de agenda komt te staan en dat wordt ingezien dat een goede geestelijke gezondheid bijdraagt bij aan goede resultaten op school.”

Toekomstplannen

“We willen met het gewonnen prijzengeld met het  inhoudelijke Youz-team op werkbezoek naar een nationaal of internationaal ander innovatief project op het gebied van mentale gezondheid in het (voortgezet) onderwijs. En we zoeken nu naar iets dat interessant is. Wij hebben het gelukstrijdersprogramma waarbij we graag leerlingen willen gaan trainen, die oog hebben voor andere leerlingen. Wellicht kunnen wij nieuwe ideeën opdoen, die we zelf nog niet hebben bedacht bij een ander project.

Verder willen we een centrale plek creëren bij Youz op de Schipholpoort, die past bij wie we zijn. Een plek waar we samenkomen met het team om te vergaderen, geheel in onze eigen stijl: jong, hip en met een Urban-look. En daar zal ook onze wisselbokaal komen te staan.”

Wil je meer weten over het scholenprogramma?

Bekijk dan de video of neem een kijkje op de website.