Nieuws detail paginakop

Actueel

nieuws-wikke-vdp.jpg
30 maart 2023

Wikke van der Putten wint posterprijs op Nationaal Autisme Congres

Tijdens het Nationaal Autisme Congres op 17 maart won Wikke van der Putten van het Leo Kannerhuis de posterprijs voor haar onderzoek Camoufleren en autisme: een oorzaak of gevolg van psychische klachten.

Camoufleren (het verbergen van je autismekenmerken) wordt gezien als een mogelijke oorzaak van psychische klachten die autistische volwassenen kunnen ervaren. Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat er een samenhang is tussen camoufleren en verschillende psychische klachten, is er nog nooit onderzocht of er sprake is van een causale samenhang. Daarom weten we niet of camoufleren een oorzaak is van psychische klachten of een gevolg. De resultaten van het huidige onderzoek wijzen erop dat er bij autistische mensen die veel camoufleren juist een afname is van psychische klachten, terwijl bij mensen die weinig camoufleren er een toename is van psychische klachten. Camoufleren zelf lijkt niet te veranderen afhankelijk van de mate van psychische klachten. Dit zijn opvallende resultaten omdat de verwachting was dat camoufleren juist zou leiden tot een toename van psychische klachten. Verder onderzoek is belangrijk om de relatie tussen camoufleren en psychische klachten beter te begrijpen. Met deze poster heeft Wikke van der Putten de posterprijs van het Nationaal Autisme Congres gewonnen.

Posterpresentaties en workshops

Tijdens de posterpresentaties op het Nationaal Autisme Congres delen collega’s op laagdrempelige wijze kennis en ervaring uit over lopende onderzoeken op het gebied van autisme. Collega’s Anne de Leeuw en Eva Warreman presenteerden een poster over onderzoek naar het verband tussen prenatale stress, migratieachtergrond en kinderen met autisme. Bekijk de poster.

Rinske van den Heuvel van het Leo Kannerhuis presenteerde een poster over het betrekken van naasten in de ggz bij mensen met autisme.
Bekijk de poster.

Collega’s Wietske Ester en Willemijn Idema en een collega van Yonx gaven tijdens het congres een workshop  over jongeren met autisme en een verstandelijke beperking op de SARR-AVG combipoli van Sarr Autisme Rotterdam, onderdeel van Youz en Antes. Lees meer over het onderzoek naar het spreekuur voor jongeren met autisme en een verstandelijke beperking.