Nieuws detail paginakop

Actueel

tijdelijk-tegel-400x200-1.jpg
08 maart 2021

Youz en Zaans Medisch Centrum bieden samen transgenderzorg aan

Vanaf 8 maart 2021 bieden de genderpoli Youz Zaandam en het Zaans Medisch Centrum (ZMC) samen zorg aan voor transgender kinderen en jongeren. In een netwerk met het Kennis- en zorgcentrum voor Genderdysforie (KZcG) van Amsterdam UMC. Deze samenwerking leidt tot capaciteitsuitbreiding voor kinderen en jongeren met genderdysforie. Daarnaast kunnen transgender volwassenen voor hun controles na transitie terecht bij de internist-endocrinoloog van het ZMC.

Met dit nieuwe zorgaanbod leveren Youz en ZMC een belangrijke bijdrage aan de transgenderzorg voor kinderen en jongeren in Nederland.

Terugbrengen wachtlijsten

De vraag naar transgenderzorg neemt toe. De wachtlijsten voor deze zorg zijn onacceptabel lang geworden. Doordat jongeren die in de puberteit raken lang moeten wachten op zorg ontwikkelt hun lichaam zich in een richting die niet bij hen past. Door deze samenwerking is er nu een derde plek in Nederland waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor behandeling.

Krachten bundelen

In deze samenwerking komt de jarenlange expertise van het KZcG van Amsterdam UMC op het gebied van medische transgenderzorg samen met de jeugd-ggz ervaring op het gebied van genderdysforie van de genderpoli Youz Zaandam en de somatische transgenderzorg van Transgenderzorg ZMC. Samen zorgen we voor de juiste zorg op de juiste plek.

Zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen

Er kunnen jaarlijks zo’n vijftig kinderen en jongeren instromen in het gezamenlijke zorgpad van de genderpoli Youz Zaandam en Transgenderzorg ZMC. De aanmelding hiervoor verloopt altijd via Youz. Volwassenen kunnen na het transitietraject bij het KZcG van Amsterdam UMC controles vervolgen bij de internist-endocrinoloog van het ZMC.

Belangenorganisatie Transvisie:

“Wij zijn heel blij dat er voor transgender mensen meer perspectief en keuze is nu. En door de samenwerking van ZMC met Youz en Amsterdam UMC als ervaren partijen gaat het helemaal goed komen.”

Michiel Verkoulen, kwartiermaker voor transgenderzorg:

“We zijn verheugd dat Youz en Transgenderzorg ZMC dit zorgaanbod hebben vormgegeven wat bijdraagt aan het terugdringen van de te lange wachttijden binnen de Transgenderzorg.”