Nieuws detail paginakop

Actueel

Rijnmond+aanmeldingen_web.jpg
01 april 2022

Youz Gouda start met nieuwe deeltijdbehandeling

Youz Gouda heeft voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar met psychiatrische problemen en problematiek waarbij meerdere leef- ontwikkelingsgebieden aan de orde zijn een intensieve deeltijdbehandeling ontwikkeld.

Vaak ervaren deze jongeren problemen in het gezin en zijn deze jongeren niet in staat hun schoolloopbaan goed te vervolgen. Voor deze jongeren heeft een ambulant poliklinische behandeling niet voldoende geholpen, waardoor een risico op klinische opname bestaat. De nieuwe deeltijdbehandeling biedt dan uitkomst.

Welke jongeren kunnen aangemeld worden?

De jongeren zijn in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar, woonachtig  in de regio Midden Holland (Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Zuidplas). Zij hebben een gemiddeld intelligentie en zijn reeds in behandeling bij de SGGZ. De jongeren zijn gemotiveerd om een 3 dagdelen per week tussen 12:00 – 17:00 uur te investeren voor therapieën en trainingen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Het behandelaanbod is opgebouwd in drie fases:

 

  1. Start/opbouwfase.
    Hierin wordt uitgebreid kennis gemaakt met de jongere en het gezin en wordt in kaart gebracht welke problemen er zijn en welke behandeldoelen er opgesteld kunnen worden. Ook wordt er contact gelegd met school/stage van de jongeren. Dit gebeurt meestal door de regionale ambulante teams. De behandeling is dan vooral gericht op structuur en dagritme.
  2. Verdiepende fase.
    Tijdens deze fase wordt intensief en doelgericht gewerkt aan de behandeldoelen. In deze fase is ook meer ruimte voor individuele accenten in de behandeling en behandelgroepen.
  3. Afrondingsfase
    In deze fase wordt toegewerkt naar het afronden van de behandeling en de overdracht naar de poliklinische zorg.

Het behandelaanbod is in onderdelen opgebouwd en bestaat uit individuele, groeps- en systeembehandeling. Het is van belang dat een jongere gemotiveerd is voor het volgen van de programmaonderdelen.

Praktische zaken

De deeltijdbehandeling bevindt zich op de Jacob van Lennepkade 6 in Gouda, in het pand van Enver en de Onderwijsopvangvoorziening (OOV). Jongeren worden op deze locatie behandeld. Na de afronding van hun deeltijdbehandeling worden de jongeren terugverwezen naar de verwijzend behandelaar voor vervolg.

Jongeren aanmelden

Verwijzers kunnen jongeren aanmelden via het secretariaat van Youz Midden-Holland (SecretariaatMiddenHolland@youz.nl). Na een eerste screening zullen jongeren en hun ouders worden uitgenodigd voor een intake. In de intakefase zal er afstemming plaatsvinden met de verwijzer over start van de behandeling en terugkeer na afronden van de behandeling bij de deeltijd.