Componence Asset List

!JES 8 tm 12 jaar

Als je ouders gaan scheiden, kan dat je best verdrietig of boos maken. Je vindt het misschien moeilijk dat je nu in twee huizen moet wonen of je hebt het gevoel dat je moet kiezen tussen je vader en moeder. Of je zegt niet wat je denkt omdat je bang bent. Hoe ga je er goed mee om? Bij !JES kun je praten met andere kinderen die in hetzelfde meemaken als jij.

Wat leer je bij !JES?

Je gaat praten en spelen met andere kinderen waarvan de ouders ook gescheiden zijn. Zo leer je omgaan met jouw gevoelens over de scheiding van je ouders en met alle veranderingen. Ook je vader en moeder volgen samen bijeenkomsten voor ouders. Voor zowel jou als jouw ouders is het fijn om mensen te ontmoeten die in dezelfde soort situatie zitten. Door erover te praten, voel je je niet alleen opgelucht, maar vind je ook herkenning bij anderen.

Veel kinderen en jeugdigen krijgen jaarlijks te horen dat hun ouders gaan scheiden, dit kan veel gevoelens oproepen en vragen over de toekomst.

De JES! 12+ is een preventief groepsprogramma voor jongeren en hun ouders. Het programma is er op gericht dat de jongeren en de ouders ontdekken en bepalen wat zij nodig hebben als gevolg van de scheiding.

De informatie die zij groepsgewijs ontvangen helpt en geeft handvatten om samen verder vorm te kunnen geven aan de nieuwe levensperiode.

Praktische informatie

!JES bestaat uit 3 ouderbijeenkomsten en 7 kindbijeenkomsten en een terugkombijeenkomst.

De ouderbijeenkomsten gaan altijd vooraf aan de kindbijeenkomsten, zodat jouw ouders jou kunnen steunen en zodat ze weten wat we tijdens de kindbijeenkomsten gaan doen. Vragen die bij de ouderbijeenkomsten aan de orde komen zijn: Hoe zorg je ervoor dat je kind altijd centraal staat? Wat kun je doen om te voorkomen dat je ruzie hebt waar de kinderen bij zijn? Wat kunnen de gevolgen van een scheiding zijn voor een kind? Hoe vang ik mijn kind op na verblijf bij de andere ouder? Hoe help ik mijn kind bij het verwerken van zijn of haar verdriet? Hoe communiceer ik als ouder met mijn ex-partner?

  • Voor wie? Kinderen van 8 t/m 12 jaar en hun ouders.
  • Hoe vaak? 7 wekelijkse bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst voor de kinderen en 3 voor de ouders, van 1,5 uur.
  • Hoeveel kost het? Niets. Er is geen verwijzing nodig.
  • Wil je meer weten over complexe echtscheidingen? Bekijk de websites jijenscheiden.nl of Villa Pinedo.

Informeer bij preventiehaaglanden@youz.nl naar de actuele startdata en locaties van de training.