Componence Asset List

Gezinsgesprekken

Wat is een gezinsgesprek?

Een gezinsgesprek is een gesprek met ouders en hun kinderen om te praten over de stress en spanningen thuis, de psychische en/of verslavingsproblemen van de ouder(s). Een preventiewerker komt meestal bij het gezin thuis om het gesprek samen aan te gaan.

Deze gezinsgesprekken vinden 1 tot maximaal 5 keer plaats.

Voor wie?

  • Voor ouders met psychische problemen en hun kinderen.
  • Voor gezinnen waar veel spanning of stress aanwezig is.

Wat is de bedoeling van een gezinsgesprek?

Het is de bedoeling dat ouders en hun kinderen samen in gesprek gaan over de psychische problemen van de ouder(s). Wat weten de kinderen er al van? Welke vragen hebben de kinderen? Hoe ervaren de kinderen het? En wat voelen de kinderen? Ouders worden begeleid hoe ze de kinderen hierbij het beste kunnen ondersteunen. In het eerste gesprek wordt met de ouders besproken welke ondersteuning en informatie het gezin nodig heeft. Verschillende thema’s kunnen worden besproken. Dit is afhankelijk van de behoeften van het gezin, en de leeftijd van de kinderen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse methoden, zoals praten, spelen, samen knutselen en rollenspelen.

Door wie worden de gesprekken begeleid?

De trainers van Youz Preventie voeren deze gesprekken. Een behandelaar kan een gezinsgesprek ook zelf met hun patiënt (en kinderen) voeren, ondersteund door een trainer van Youz Preventie.

Wie kan aanmelden?

Dat kunnen professionals zijn of ouders zelf.