Componence Asset List

Mindfulness

Pieker je veel, slaap je slecht, ben je vaak gestrest en/of voel je je somber? Mindfulness kan jou hierbij misschien helpen. Afdeling preventie van Youz Haaglanden organiseert een Mindfulness training voor jongeren van 17 tm 26 jaar met somberheidsklachten en/of stressklachten.

Wat is mindfulness?

Bij mindfulness leer je om aandacht te hebben voor hoe het met je is, zonder daar een oordeel over te hebben. Vaak zijn we heel druk bezig met denken over wat we gisteren hebben gedaan en wat we straks nog moeten doen en vergeten we om stil te staan bij wat we nu, op dit moment, doen, voelen en denken. Wat bij mindfulness ook belangrijk is, is dat je leert om naar je gedachten en gevoelens te kijken, gewoon zoals ze er zijn, zonder daar commentaar op te hebben.
Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness bij volwassenen en de laatste jaren wordt er steeds meer gekeken naar de effecten bij kinderen en jongeren. Effecten van mindfulness kunnen zijn dat je je gemakkelijker kunt ontspannen, beter kunt slapen, minder geneigd bent tot piekeren, je beter kunt concentreren en je je beter op je gemak voelt in contact met anderen.

Wat ga je in de Mindfulness training doen?

In de Mindfulness training doen we vooral veel oefeningen gericht op de aandacht. Aandacht voor je ademhaling, je zintuigen, je gedachten, je lichaam, je gevoelens enzovoorts. Bij deze oefeningen zitten of liggen we meestal op de grond (..op een stoel zitten mag ook!). Sommige jongeren vinden het vervelend om aan een groepstraining deel te nemen, omdat je dan met allemaal onbekenden over je problemen moet praten. Bij mindfulness ligt de nadruk echter niet op praten, maar veel meer op ervaren en voelen wat er bij jezelf gebeurt.

De training die we geven is gebaseerd op de erkende 8-weekse mindfulness training voor volwassenen, waarbij de oefeningen soms zijn aangepast om deze meer aan te laten sluiten bij jongeren. De oefeningen zijn bijvoorbeeld vaak iets korter en concreter.

Praktische informatie

  • Voor wie? Voor Haagse jongeren van 17 tm 26 jaar met somberheidsklachten en/of stressklachten.
  • Wanneer? De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten.
  • De training wordt gegeven door medewerkers van de afdeling Preventie die getraind en bevoegd zijn in het geven van de Mindfulnesstraining.
  • Kosten? Deelname aan de training is gratis.
  • Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

Informeer bij preventiehaaglanden@youz.nl naar de actuele startdata en locaties van de training.