Componence Asset List

zwanger-zonder-gebruik.jpg
06 maart 2024

Zwanger zonder gebruik

Het gebruik van alcohol of andere middelen brengt risico’s met zich mee voor de moeder en het (on)geboren kind in de verschillende stadia van de zwangerschap. Wat zijn de mogelijke risico's vóór de conceptie en is er een effect van alcoholgebruik door de vader in deze periode? Welke gevaren zijn er voor de moeder en het kind tijdens de zwangerschap, en wat zijn de risico's bij het geven van borstvoeding?

Voor wie?

De deskundigheidsbevordering Zwanger zonder gebruik is bedoeld voor verloskundige, wijkverpleegkundige en andere zorg- en hulpverleners welke met vrouwen werken die zwanger willen worden of zwanger zijn.

In de training krijg je meer kennis en vaardigheden op het gebied van middelgebruik voor en tijdens de zwangerschap, hoe je het gesprek kan aangaan en welk hulpaanbod er is.

Inhoud

In de training krijg je de kennis over de impact en de trends van middelengebruik. Verder ga je aan de slag met het signaleren van en oefen je met motiverende gespreksvoering.

De training is geaccrediteerd bij het KNOV, na het volledig afronden van training ontvang je een certificaat.

Wat ga je leren:

  • Middelenkennis en trends; Krijg inzicht in verschillende middelen zoals alcohol en nicotine en de trends op het gebied van middelengebruik.
  • Vroegsignalering van middelengebruik; Leer hoe je vroegtijdige tekenen van middelengebruik kunt herkennen, zodat je effectief kunt ingrijpen en ondersteuning kunt bieden.
  • Impact van middelengebruik op de gezondheid van moeder en baby; Begrijp de gevolgen van middelengebruik tijdens de zwangerschap voor zowel de moeder als de baby, en ontdek hoe je de gezondheid van beide kunt beschermen.
  • Gespreksvoering en vaardigheden; Ontwikkel communicatievaardigheden om gevoelige gesprekken te voeren en zwangere vrouwen te ondersteunen bij het verminderen en stoppen van middelengebruik.

Datum en locatie:

De training is op locatie in Zuid Holland. Mail naar preventie@youz.nl voor overige startmomenten of informatie.

Duur:

1 dag.

Voor wie

De training Zwanger zonder gebruik is ontwikkeld voor (zorg)professionals die werken met vrouwen (en mannen) die zwanger willen worden en of zwanger zijn.

Leeftijd

N.v.t.

Planning

Voor vragen kunt u contact opnemen met preventie@youz.nl

Beschikbare locaties en datums

Rotterdam
Locatie volgt
13 juni 2024
10:00 - 15:00 uur
Aanmelden
12 september 2024
10:00 - 15:00 uur
Aanmelden
17 oktober 2024
10:00 - 15:00 uur
Aanmelden
06 november 2024
10:00 - 15:00 uur
Aanmelden