06 juni 2023

[Video] Jada voor een dag de baas van Youz Rijnmond

De bazen van Youz hebben het druk. Heel erg druk. Dat vond de Baas van Morgen leerling Jada van het Portus Juliana in Rotterdam. Zij bezocht donderdag 1 juni verschillende locaties van Youz Rijnmond samen met de directeuren Ansgar Willenborg en Sebastian Cardona. En ze zag én merkte van dichtbij hoe hectisch het is om baas bij Youz te zijn. Samen met nog 60 leerlingen door het land mocht Jada dankzij een initiatief van JINC voor één dag de plaats van de baas innemen.

In de vroege ochtend haalde Ansgar Jada persoonlijk op bij haar school. Samen gingen ze naar een netwerkontbijt met nog 60 andere directeuren en leerlingen in het Hofpleintheater in Rotterdam. Daar vond de aftrap en de officiële overdracht plaats. Vervolgens bezocht Jada het gebouw in de Max Euwelaan. Ze kreeg een rondleiding, maakte kennis met verschillende behandelaren en Ansgar vertelde haar uitgebreid over de spelkamer waar behandelingen plaatsvinden. Directiesecretaresse Yvonne van Beek liet Jada de volle agenda’s van Ansgar en Sebastian zien en lichtte het een en ander toe.

Mensen helpen

Jada zelf vertelde dat ze net eindexamen van de MAVO heeft gedaan en graag MBO Verpleegkunde in Rotterdam wil gaan doen. “Ik vind het leuk om mensen te helpen en met ze te praten. Al sinds ik vijf ben, wil ik verpleegkundige worden. Maar kinderpsycholoog worden, lijkt me ook leuk. Ook drie van mijn zussen werken in de zorg.” Ansgar vroeg haar daarop spontaan of ze later stage bij ons wilde lopen.

Manager Dennis Overweel, die zelf  jarenlang in de hulpverlening heeft gewerkt, vertelde over zijn  ervaringen met jongeren en ouders die in behandeling zijn. En Jada die uit een groot gezin met 14 komt, wisselde op haar beurt haar ervaringen met ons uit. Het was daardoor een leerzaam en open gesprek over en weer. 

De Fjord Kliniek

Na de lunch stond Sebastian voor ons klaar om Jada rond te leiden in De Fjord Kliniek in Capelle aan den IJssel, waar jongeren met een combinatie van psychische stoornissen en gedragsproblemen vaak langdurig en intensief worden behandeld. Maanden en soms zelfs jaren. Eén ding  was Jada duidelijk: de mensen die hier werken zijn allen zeer bevlogen. Sociotherapeut Steven Herling nam de tijd om uitgebreid over zijn vak te vertellen in de comfort-room en beantwoordde Jada’s vragen. En Jada was overtuigd: “Ik wil later ook zoiets gaan doen.”

VR-bril

Sebastian vertelde hoe een VR-bril wordt ingezet bij sommige behandelingen en Jada kreeg de kans om er op eenvoudige wijze mee te experimenteren in bijzijn van Sebastian. “Wow,”  reageerde ze.  “Dat bloed prikken viel me zo eigenlijk reuze mee.” Tot slot gaf Jada vanuit haar expertiserol als jongere waardevolle tips hoe wij allochtone jongeren in Rotterdam beter zouden kunnen bereiken.

Bekijk de video