30 mei 2023

22 aanbevelingen voor betere huisartsenzorg voor mensen met ASS

Mensen met autisme en hun zorgverleners ervaren vaak barrières in de zorg. Om de huisartsenzorg voor mensen met autisme te verbeteren, moeten deze barrières aangepakt worden. Een projectteam van de 'Academische Werkplaats Autisme'  onderzocht hoe huisartsen en volwassenen met autisme hun huisartsenzorg willen verbeteren. Dit resulteert in 22 aanbevelingen ter verbetering van de huisartsenzorg. Deze week is een artikel hierover gepubliceerd.

 

Barrières zijn factoren die bijvoorbeeld de toegang tot zorg of de herkenning en behandeling van klachten/ziekten moeilijk maken. Dit is van belang omdat onderzoek toont dat mensen met autisme een verhoogd sterfte risico hebben en vaker lichamelijke ziekten dan de algemene bevolking. Het kan per persoon en per zorgverlener verschillen welke barrières precies een rol spelen. In dit onderzoek zijn 20 huisartsen en praktijkondersteuners en 21 volwassenen met autisme geïnterviewd. Het projectteam bestond uit onderzoekers van de organisaties LUMC Curium, Sarr Autisme Rotterdam en Leo Kannerhuis (beiden onderdeel van Youz), en de Universiteit van Amsterdam. 

Praktische tips voor huisartsen, mensen met autisme en hun sociaal netwerk

Het onderzoek heeft geleid tot praktische tips en adviezen om deze barrières te verminderen en zo de huisartsenzorg te verbeteren. Bijvoorbeeld door de informatie op de website te verbeteren, zodat mensen met autisme beter zijn voorbereid. De Academische Werkplaats Autisme ontwikkelde daartoe een samenvattende folder met aandachtspunten die zowel door mensen met autisme als GGZ behandelaren gebruikt kan worden. Een volgende stap voor toekomstig onderzoek is het onderzoeken van de effectiviteit van de aanbevelingen bij implementatie in de huisartspraktijk.

Bij vragen kan contact worden opgenomen met Wietske Ester, kinder- en jeugdpsychiater & senior onderzoeker van Sarr Autisme Rotterdam via: w.ester@youz.nl.