06 november 2023

Docu Genderpoli Youz te zien op IDFA

De documentaire ‘They and Them’ over de Genderpoli van Youz gaat op donderdag 9 november in wereldpremière op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). De film is op meerdere dagen te zien. Naast vertoning op IDFA wordt de documentaire op donderdag 16 november om 22:35 uur bij NPO2/VPRO uitgezonden op tv. We feliciteren filmmaker en collega Ingrid Kamerling met deze fantastische erkenning!

‘They and Them’ - Genderpoli

Wat doe je als behandelaar met een vijftienjarige die van geslacht wil veranderen en moeite heeft om alle gevolgen te overzien? Kun je dan al weten of je ooit zwanger wilt worden of een kind wilt krijgen. De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. De docu ‘They and Them’ - Genderpoli is een boeiend portret van een kliniek waarin ethische, financiële en bureaucratische dilemma's om voorrang strijden. Want hoe adviseer je in onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, binnen de complexiteit van de organisatie. We zien behandelaren samen met jongeren en alle dilemma’s waar ze voor staan. Zo is er wrijving tussen trans- en cisgenders collega’s onderling, zijn er voortdurend geldproblemen, de administratieve beperkingen en de ongezonde werkdruk. Boven alles wordt de noodzaak gevoeld jongeren en hun ouders zo goed mogelijk toe te rusten voor het traject dat hen nog wacht, vol grote emoties en ingrijpende veranderingen.

Nieuwsgierig naar de documentaire ‘They and Them’ - Genderpoli? Bekijk alvast de trailer of lees meer in de VPRO documentaire gids.

Vertoning op IDFA

De première van ‘They and Them’ – Genderpoli is op meerdere dagen te zien. De film duurt 78 min.

  • 9 november 18.00 – 19.35 uur Tuschinski 1
  • 10 november 21.15 – 22.55 uur Tuschinski 1
  • 11 nov 17.45 – 19.25 uur Ketelhuis 1
  • 14 nov 21.15 – 23.20 uur Kriterion 1 incl. Aftertalk met Ingrid Kamerling en hoofdrolspelers
  • 16 nov 15.45 – 17.35 uur Tuschinski 3

Kaarten bestellen a € 12 per stuk kan via de website van IDFA.

Docu Genderpoli op TV

Naast vertoning op IDFA wordt de documentaire ‘They and Them’ – Genderpoli op donderdag 16 november om 22.35 uur bij NPO2/VPRO uitgezonden op tv. Aansluitend zend de VPRO een Aftertalk uit die te zien is op NPO Start en op de website van 2Doc. Hierin gaan Ingrid Kamerling en collega’s van de Genderpoli dieper in op de thema’s die aan bod komen in de docu.

Filmmaker

Ingrid Kamerling werkt als zelfstandige documentaire filmmaker en zorgmanager. De film ‘In het hoofd van mijn zusje’ werd geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie op het Nederlands Filmfestival 2016. Daarna won de film zes internationale prijzen op filmfestivals. Naast haar werk als documentairemaker is Ingrid werkzaam als zorgmanager bij Youz Amsterdam. ‘They and Them’ - Genderpoli van filmmaker en collega Ingrid Kamerling is een productie van Tangerine Tree en de VPRO in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds.