02 oktober 2023

Jongeren en collega’s maken plezier tijdens de 'Week van het Blije Kind'

Voor de allereerste keer werd afgelopen week ‘de Week van het Blije Kind’ gevierd bij De Fjord. Een mooi en innovatief initiatief van de collega’s van De Fjord en Lupine. Het doel voor alle jongeren en collega’s: haal je blije kant naar boven! En hoe? Het werd een week die er heel anders uitzag dan normaal.

 

De week stond bol van kleine en grote activiteiten waarbij de blije kind kant van de jongeren, therapeuten, managers, docenten en secretaresses is geactiveerd en waarbij goed rekening was gehouden met de verschillen tussen de jongeren. Er waren activiteiten voor sensatie zoekers en jongeren die juist minder behoefte hebben aan prikkels wat zorgde voor een goede balans.

Verschillende doelen

Behandelcoördinator en GZ-psycholoog Roy Kerner vertelt: “We zijn maanden bezig geweest om dit te kunnen organiseren. Op De Fjord is schematherapie een van de geldende behandelvisies. Schematherapie gaat er vanuit dat elk kind vijf basisbehoeften heeft. Als gedurende de jeugd in de interactie met de omgeving onvoldoende aan die basisbehoeften tegemoet wordt gekomen, dan ontwikkelt een kind schema’s. Een schema is als het ware de bril waardoor kinderen naar de wereld gaan kijken. De ‘Week van het Blije Kind’ is georganiseerd met verschillende doelen. We willen de blije kind kant gedurende deze week vergroten. Ook willen we jongeren inspireren en leren hoe ze zelf hun blije kind kant kunnen activeren. Verder proberen we de verbinding tussen de jongeren, tussen jongeren en collega’s en tussen de collega’s te versterken. Alle activiteiten zijn dan ook georganiseerd voor álle collega’s en jongeren. Jongeren zien zo hun behandelaren in hun blije kind modus waardoor ruimte ontstaat voor verbinding en het versterken van de behandelrelatie.”

Slagroomtaarten gooien

Vanuit de dagbehandeling werden maandagochtend na de officiële opening een tafelvoetbal tafel en een airhockey tafel in de versierde hal geplaatst. Jongeren en collega’s konden glitter tattoo’s laten zetten bij vaktherapeuten en er was een heuse nagelworkshop die geleid werd door niemand minder dan de manager zorg, Emmeline Ravestijn. Even later werd de gang omgetoverd in een zeepsopbaan, waar ook de behandelaren een mooie schuiver hebben mogen maken.
Apenkooien in de gymzaal, een escape room, Bubbel Voetbal, silent disco schminken en zelfs met slagroomtaarten gooien naar elkaar. Het zorgde voor heel veel hilariteit. Ook was er een heuse stormbaan in het zwembad van Capelle a/d IJssel waar deze week gebruik van kon worden gemaakt.

Kletsnat

Op de laatste dag werd de binnentuin van De Fjord omgetoverd in een gevechtszone waar waterpistolen en waterballonnen de vechtwapens waren. Er werd gerend, geroepen en volop gelachen en uiteindelijk was iedereen kletsnat. Zowel collega’s als jongeren hadden er duidelijk veel plezier in en dat was waar het ook om ging: het blije kind in jezelf naar boven halen.
“Je bent nooit te oud of te serieus om je blije kant er te laten zijn,” benadrukt behandelaar Roy, die zelf ook vol overgave meedeed aan het waterfestijn.

De ‘Blije Kind week’ werd afgesloten met een barbecue voor alle jongeren en collega’s van De Fjord en Lupine. Manager Jannie Groen kijkt met een lach terug op deze fantastische week die een groot succes was voor de jongeren en de collega’s.