07 november 2023

Succesvolle samenwerking tussen Youz en Reakt biedt jongeren kansen voor groei en plezier

Youz en Reakt werken steeds meer samen en zetten een carrouselprogramma op voor jongeren om talenten te ontdekken!

 

Deze carrousel is onderdeel van de Herstelacademie voor jongvolwassenen binnen een samenwerking van Youz en Reakt. Jongeren die in behandeling zijn bij Youz en/of in een van de klinieken in Den Haag verblijven, gaan gedurende drie maanden elke donderdag naar een Reakt-locatie. Hier krijgen ze de kans om deel te nemen aan diverse activiteiten, die niet alleen gericht zijn op persoonlijke groei, maar ook op plezier en verbinding.

Het hoofddoel van deze carrousel is jongeren de gelegenheid te bieden om verschillende activiteiten uit te proberen om bijvoorbeeld talenten te ontdekken. Jongeren weten niet altijd wat voor talenten zij hebben of hebben dit nog niet ontdekt. Maar het doel is vooral een leuke tijd hebben. Tijdens de aftrap van de carrousel in september werd duidelijk dat dit doel werd bereikt. Acht enthousiaste jongeren deden enthousiast mee aan de eerste activiteit bij ‘’Jumpstart Records’’ van Reakt.

Het aanbod van Reakt was vooral gericht op volwassenen. Zo ontstond de samenwerking tussen Youz en Reakt. Marianne: ‘Er zijn zoveel talentvolle jongeren, zichtbaar of onzichtbaar, die de kans moeten krijgen om zich verder te ontwikkelen. Jongeren hebben dromen, ze willen deelnemen aan de samenleving, en door hier zo vroeg mogelijk op in te spelen, vergroten we hun kansen. We richten ons niet alleen op het klinisch, maar ook op het maatschappelijk en persoonlijk herstel."

De Carroussel bestaat uit een pilot die tot december 2023 loopt. Iedere donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur komt een groep van Youz naar een van de vele locaties van Reakt. Zo zijn zij begonnen bij Jumpstart Records, hebben zij bij Remake van oude spullen hippe nieuwe gebruiksvoorwerpen gemaakt en leren zij de basis van padel via Reakt Sport. De gehele pilot wordt afgesloten met een leuke activiteit voor alle deelnemers die aan de carrousel hebben meegedaan.  

Enthousiaste aftrap van de carrousel!

Tijdens de eerste activiteit van de carrousel bij Jumpstart Records kregen de jongeren de kans om hun creatieve vaardigheden te verkennen. Ze werden door het enthousiaste team begeleid bij het maken van eigen T-shirts,- fotograferen, het opnemen van een eigen podcast en het maken van muziek.  

De mensen achter Jumpstart Records zijn mede verantwoordelijk geweest voor de productie van de wereldhit Waves van Mr. Probz. Nu willen zij al deze ervaringen delen met anderen en bieden zij meerdere trajecten voor ons, maar ook bijvoorbeeld voor reclassering en penitiaire inrichtingen.In samenwerking met Reakt heeft het team een maatschappelijk platenlabel opgezet, waardoor talentvolle individuen binnen de Parnassia Groep de kans krijgen om hun muzikale vaardigheden op een professionele manier te ontwikkelen en liedjes uit te brengen volgens een gestructureerde methodiek.

Mihai is producer bij Jumpstart Records. Mihai: “Mensen stellen zich bij ons open. Ze voelen zich op hun gemak, vooral tijdens het maken van muziek. Hier kunnen ze hun gevoelens uiten en makkelijker hun stem laten horen.”

Een mooi resultaat van deze activiteit is de opname van vier boeiende podcasts door de jongeren. Over hobby’s, muziek en over Youz. In een van de podcasts uitten 2 jongeren hun waardering voor Marianne, hun behandelaar bij Youz. Ze beschrijven haar als een topper die zich echt inleeft in hun situatie en met wie ze plezier kunnen hebben. Een andere jongere voegt eraan toe dat hoewel ze zich bewust zijn van Marianne haar professionele rol, het soms aanvoelt alsof ze een grote zus is.