07 juni 2023

Symposium Youz en Ipse de Bruggen: De gezinshulp van Morgen

Op maandag 5 juni 2023 organiseerde Youz en Ipse de Bruggen (IdB) een symposium met als thema: “De gezinshulp van Morgen”. Hierbij waren circa 230 genodigden aanwezig in zalencentrum Dekker Zoetermeer. In de ochtend waren ook externe samenwerkingspartners aanwezig, in de middag gingen we verdiepend aan de slag met medewerkers van Youz en IdB.

 

Monique van Haperen (directeur Ipse de Bruggen) en Sarah Soenen (directeur Youz Haaglanden Integraal) openden het Symposium en benadrukten de waardevolle samenwerking tussen Youz en IdB. Sarah Soenen: “Voor goede passende hulp aan gezinnen is behandeling vanuit een integrale gezinsaanpak van waarde. Youz en Ipse de Bruggen willen hun samenwerking in de regio Haaglanden sterker maken. Hiervoor is het nodig om de hulp vanuit de ggz, licht verstandelijke beperking (lvb), jeugd- en opvoedhulp, onderwijs en Wmo goed op elkaar af te stemmen en samen meteen de goede zorg in te zetten.”

Monique van Haperen vulde aan: “Het uitgangspunt hierbij is het herstel van het dagelijkse gezinsleven met een domein overstijgende aanpak. Youz en Ipse de Bruggen werkten al nauw samen en met andere partners, zoals bij Beter Thuis, Schakenbosch en op het gebied van advies & consultatie. Vanaf 2022 zijn we nog intensiever gaan samenwerken. Vandaag gaan wij deze samenwerking doorontwikkelen.”

Ontwikkelingen in de samenwerking en de jeugdzorg

Professor Robert Vermeiren (hoogleraar kind- en jeugdpsychiatrie en hoofdonderzoeker bij Youz) gaf een doorkijk op de maatschappelijke ontwikkelingen in de jeugdzorg. Daarna nam dr. Laura Nooteboom (senior onderzoeker Curium-LUMC) de aanwezigen mee in de verschillende niveaus van integraal samenwerken, werkzame en belemmerende elementen op het niveau van professionals en lerende organisaties.

De zorgkaart en in gesprek met ouders en collega’s

Hierna werd ook de zorgkaart besproken, gaven enkele collega’s elevator pitches en vonden er panelgesprekken plaats met ouders en collega’s. De zorgkaart is ontwikkeld om een compleet overzicht te krijgen van het huidige zorgaanbod van (de integrale divisie van) Youz Haaglanden en regio 2 van Ipse de Bruggen (LVB). En welk aanbod we binnen de samenwerking willen behouden, aanpassen, mee stoppen en nieuw willen ontwikkelen.

De gezinshulp van de Toekomst

Het middagprogramma stond in het teken van de toekomst en samenwerken. De collega’s van Youz en IdB gingen, na een verrassingsoptreden van een illusionist David, in creatie-sessies met elkaar aan de slag om na te denken over “De gezinshulp van de Toekomst”. Welke waarden vinden we belangrijk en hoe ziet in 2035 gezinshulp eruit? Hoe kunnen we hier vanaf morgen verder mee aan de slag. De door medewerkers gemaakte ontwerpen zullen samen met informatie uit werkbezoeken, van cliënten, verwijzers, gemeentes en zorgaanbieders over het gewenste aanbod gebruikt worden om de zorgkaart van de toekomst te maken.

Aan het einde van de dag was er nog gelegenheid om met elkaar na te praten tijdens een gezellige borrel. Het was een geslaagde dag met veel positieve energie en een goede samenwerking tussen de collega’s van Youz en IdB. Het Symposium was daarom een goede start voor de toekomst. De samenwerking is een beweging waarbij we iedereen in de toekomst hard nodig zullen hebben.

Een sfeerimpressie: