Therapeut en social worker Jeffrey: Ik vind het mooi om te kunnen bijdragen aan een klimaat waarin met elkaar over gevoelens wordt gesproken
Jeffrey droomde ervan om de muziek in te gaan. Rappen, zangen en gitaar spelen en de daarbij behorende vrijheid en dynamiek, was wat hij wilde. Hij werkt nu 11 jaar voor Parnassia Groep waarvan twee jaar met veel plezier bij Youz Noord-Holland als MDFT-therapeut/social worker voor het FACT-team en hij staat voor de klas, zoals hij zelf zegt. Daarnaast is hij betrokken bij jongerenorganisatie Triple ThreaT. “Ik ben heel gelukkig in mijn werk. Alles wat ik belangrijk vind, komt nu mooi samen.”
“Ik groeide op in Den Haag met mijn moeder en drie broers. Ik was de oudste en vervulde de vaderrol binnen het gezin. Dat heeft me gevormd; ik heb me altijd heel verantwoordelijk gevoeld voor het welzijn van de mensen om me heen. Van nature heb ik een open houding en ben sterk empathisch. Mensen stappen altijd op mij af en vertellen me waar ik ook kom waar ze tegenaan lopen, wat hen bezighoudt en waarover ze zich zorgen maken. Eigenlijk vond ik het ook wel fijn dat ik zo vaak in vertrouwen werd genomen. Toch was muziek altijd mijn passie waarin ik me verder wilde ontwikkelen. Maar iets zei me dat ik er goed aan deed om het advies van mijn moeder te volgen en beter kon zorgen voor een back-up buiten de muziek.”
Werkplezier
“Uiteindelijk ging ik werken als behandelaar op een groep bij forensische dagbehandeling Het Palmhuis. Na een aantal jaren koos ik om verder te gaan als trajectbehandelaar wat meer praktisch van aard is. Ik ben iemand die altijd zoveel mogelijk uit het leven probeert te halen en houdt van uitdaging. Werkplezier en de verbinding zoeken met andere mensen zijn voor mij heel belangrijk.
Bij Youz werk ik binnen het FACT-team met leuke collega’s. Echt geen dag is hetzelfde en ik kan als MDFT-therapeut van grote betekenis zijn. In een FACT-team begeleid je jongeren vanuit hun eigen vertrouwde omgeving. Je moet snel kunnen schakelen als de situatie daarom vraagt. Ik ben daardoor veel onderweg en kom op verschillende plekken wat een gevoel van vrijheid geeft. Er is veel afwisseling in werkzaamheden wat ik helemaal top vind, omdat ik houd van variatie.”
Scholenprogramma
“Daarnaast sta ik twee dagen voor de klas met jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Echt enorm leuk om te doen! Wat het leuk maakt, is dat jongeren nog te vormen zijn en ik de overtuiging heb dat er nog veel kansen voor hen zijn om te bereiken wat ze willen. Dit is opgestart vanuit een scholenprogramma, dat steeds verder wordt uitgerold in Noord-Holland en waarbij ook steeds meer scholen zich aansluiten en het belang ervan inzien. Ik geef op interactieve wijze voorlichting over mentale gezondheid; een vorm van vroegtijdige signalering in een creatief jasje waarbij ruimte is voor praten en spelmethodieken. Tijdens een 2 ½ uur durende sessie maken we emoties bespreekbaar in de klas op een aansprekende wijze. Dat bespreekbaar maken, is vaak best eng en confronterend, zeker bij deze leeftijdsgroep.”
Meer respect
“In de klas vertelt ons rolmodel Youssef al rappend in dichtvorm zijn verhaal. En omdat hij zich kwetsbaar opstelt, durven jongeren ook meer hun kwetsbare kant te laten zien en dat maakt emoties los. Ik vraag dan: waar ben je dankbaar voor? Met welke tegenslag heb je te dealen? Het zijn vaak heftige sessies omdat er echt met elkaar gepraat wordt in de klas, waardoor je elkaar beter leert kennen en elkaar ook anders gaat zien. Vooral voor jongens is dit lastig om ze veelal meer moeite hebben om zich emotioneel te verwoorden. Maar uiteindelijk stimuleert het begrip en verbinding en het zorgt voor meer respect.
Vaak merk ik vooraf dat er sceptisch wordt gereageerd als ik bij een school arriveer samen met een andere collega – we zijn altijd met z’n tweeën – maar achteraf blijkt iedereen heel positief te zijn. Ik vind het mooi om te kunnen bijdragen aan een klimaat waarin met elkaar over gevoelens wordt gesproken en dit geeft mij ook veel energie. En we proberen zo natuurlijk ook te voorkomen dat de wachtlijsten voor jeugdzorg nog langer worden door vroegtijdig knelpunten bij jongeren te signaleren. Met behandelaren hebben we afspraken gemaakt dat een leerling voorrang krijgt als er een serieus issue blijkt te spelen waarbij behandeling snel nodig is.”
Rolmodel
“Ik zie mezelf ook als rolmodel omdat ik in mijn leven te maken heb gehad met discriminatie, opgegroeid ben in een achterstandswijk, gescheiden ouders heb en weinig financiële ruimte. Door die ervaringsdeskundigheid weet ik waar jongeren mee te maken kunnen krijgen en begrijp ik ze goed en ze kunnen zich daardoor gemakkelijk met mij identificeren. Die levenservaring werkt in mijn voordeel in het werk wat ik doe.
Ook ben ik intensief betrokken bij de samenwerking met jongerenorganisatie Triple Threat in Haarlem. Dit is een jongerenorganisatie die jongeren probeert te bereiken door middel van sport en door de focus te leggen op de talenten van jongeren in plaats van op problemen. Bij Triple ThreaT ondersteun ik jongeren op het gebied van hun financiën zoals het aflossen van schulden en een gezonde balans aanbrengen in inkomsten- en uitgavenpatronen. Ook geef ik ze mentale begeleiding door middel van motiverende gespreksvoering en zo nodig help ik ze bij praktische zaken.”
Blijven ontwikkelen
“Naast mijn werk verzorg ik ook lezingen over mentale gezondheid op verschillende locaties. Tenslotte treed ik nog steeds op en zing over gebeurtenissen in mijn leven die lastig waren maar waar ik wel iets uit heb gehaald. Ik wil de luisteraar motiveren en laten zien dat er altijd een uitweg is, hoe moeilijk het ook is.
Dankbaar ben ik voor de vele kansen die ik heb gekregen en de mogelijkheden die er zijn binnen Youz. Ik leer veel en kan me hier blijven ontwikkelen.”