14 maart 2024

Veronica Noordman: 'De veerkracht van jonge mensen vind ik mooi'

Veronica Noordman werkt al een tijdje binnen Parnassia Groep. Ze begon bij PsyQ in Den Haag na het afronden van haar opleiding en heeft daarna diverse functies vervuld in regio Noord-Holland bij Brijder en Indigo. Ongeveer 2,5 jaar geleden verhuisde ze naar Enschede en maakte ze de overstap naar Youz, waar ze haar opleiding tot GZ-psycholoog afrondde.

 

"Youz introduceerde me in de zorg voor jeugd en gezin, waarbij ik kennismaakte met een meer gezinsgerichte benadering in plaats van voornamelijk te kijken naar het individu. In mijn team Youz 18+ helpen we twee groepen mensen: ouders van kinderen die bij Youz in behandeling zijn en jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar die doorverwezen zijn door huisartsen of andere organisaties. We zien veel jongeren met angst- en stemmingsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD en ASS, en (beginnende) persoonlijkheidsstoornissen. We werken multidisciplinair en specialistisch, waardoor elke dag afwisselend en uitdagend is.  

Waar ik trots op ben, is hoe we jongvolwassenen weer een stukje verder helpen om zich verder te kunnen ontplooien

Eerlijk naar zichzelf kijken

Bij Youz 18+ bieden we veel soorten behandelingen aan, zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie, vak- en systeemtherapie, groepsbehandelingen en farmacotherapie. Waar ik trots op ben, is hoe we jongvolwassenen weer een stukje verder helpen om zich verder te kunnen ontplooien.  Samen met collega’s heb ik een groepsbehandeling opgezet voor jongvolwassenen met een laag zelfbeeld. Beeldende therapie wordt hierbij ook ingezet. Ze leren van elkaar en steunen elkaar. Hierdoor kijken ze eerlijker naar zichzelf en begrijpen ze beter wie ze zijn. Soms is het al een succes als iemand naar de groep komt en iets zegt. Ik vind het mooi om daar getuige van te zijn en te zien dat jongeren in de loop van de tien bijeenkomsten opbloeien. Waar ik op terugkijk is een introverte jonge vrouw die in het begin heel teruggetrokken en schuchter was in de groep. Zij voelde zich gedurende de groepsbehandelingen steeds meer op haar gemak waardoor haar gevoel voor (droge) humor steeds meer naar voren kwam. Bij de laatste bijeenkomst kreeg zij de hele groep aan het lachen. Na de groep volgde er nog een individuele behandeling, maar zonder deze groepsbehandeling had haar traject waarschijnlijk veel langer geduurd.” 

Leefstijlconsult

Een nieuwe ontwikkeling bij Youz is dat we nu ook kijken naar de leefstijl vanuit medisch oogpunt. We letten op slaappatronen, voeding en verslavingen. Dit is bijvoorbeeld relevant bij jongeren die moeite hebben met concentreren door slechte leefgewoonten. Veronica: “Soms komen jongeren bij ons en denken ze dat ze ADHD hebben omdat ze zich niet goed kunnen concentreren. Als we verder doorvragen, blijkt dat ze veel op een scherm zitten en een slecht slaapritme hebben. Ze zijn vooral ’s nachts actief of blowen of gamen veel. Daarom doen we standaard, na elk eerste gesprek, een leefstijlconsult door onze verpleegkundig specialist.” 

Vooral de veerkracht van jonge mensen vind ik mooi. Daarom ben ik blij dat ik bij Youz werk

Een sterkere vrouw geworden

“Wat mij blij maakt, is wanneer ik zie dat cliënten herstellen. Als ze beter met hun problemen kunnen omgaan en zich er minder tegen verzetten, vind ik dat een succes. Ik herinner me een specifieke situatie van een 19-jarige jongere met ernstige problemen, die op een dieptepunt een zelfmoordpoging heeft gedaan. Door weer verbinding met haar aan te gaan verbeterde het contact en konden we met haar aan de slag waardoor haar emotieregulatie verbeterde. Toen we klaar waren met de behandeling, gaf ze me een mooi cadeau en een kaart waarop stond: "Ik ben een sterkere vrouw geworden, mede dankzij ons contact." Het was een zware tijd, maar nu gaat het goed met haar. Daar ben ik trots op, vooral de veerkracht van jonge mensen vind ik mooi. Daarom ben ik blij dat ik bij Youz werk.”