Ontmoet collega's

Kinder- en jeugdpsycholoog Angela werkt vanuit haar woonkamer

Angela van den Heuvel is kinder- en jeugdpsycholoog en werkt alleen nog maar als digitaal behandelaar. Ze is daarbij heel breed inzetbaar en ziet online alle soorten problematiek voorbijkomen. Ze ziet kinderen en jongeren tussen de 8 en 23 jaar met bijvoorbeeld angst, stemmingsproblemen, tics, autisme, ADHD. Meestal behandelt ze hen in groepen. Hun ouders neemt ze altijd mee in de behandeling. Die krijgen een groepsbehandeling, individuele begeleiding of psycho-educatie voor ouders. Haar creativiteit, flexibiliteit en haar visie op autonomie past zij graag toe binnen het online behandelen.

“Op welke locatie ik werk? Dat is meteen een interessante vraag. De online behandelaars van Youz werken landelijk en hebben geen vaste plek. Of toch: we werken veel vanuit huis. Voor onze laptop, webcam aan, geluid aan, kop thee erbij en gaan Ik geef in de ochtend, middag en avond online behandeling aan groepen en tussendoor pleeg ik wat telefoontjes met collega’s en doe ik mijn registratie. De groepen geven we op vaste tijden, maar is papa vrachtwagenchauffeur en wil hij ook graag meedoen? Dan halen we de groep individueel in op het moment wanneer het hem en zijn gezin uitkomt. De flexibiliteit past goed bij mij als persoon, maar ik zie ook wat voor positief effect het heeft op mijn cliënten.

Tekenen, plaatjes, filmpjes en tips

“Eéns per week komt ons hele team samen voor collegiaal contact, casuïstiekbespreking en plannen maken. Bestaande behandelingen worden door ons in samenwerking met zorgpad-experts stuk voor stuk geschikt gemaakt voor de interactieve online sessies. Je ziet dat de kwaliteit van de behandelingen hoog is door aan de ene kant de standaardisatie en aan de andere kant stelt het ons in staat om maatwerk te leveren. Bovendien zijn de behandelingen altijd actueel en aan te passen aan de groepssamenstellingen. Ik kan bovendien mijn creativiteit kwijt in de inzet van de juiste middelen voor de behandeling: tekenen, plaatjes, filmpjes, tips voor handige websites. Het enige wat ik mis is het tegenkomen van je collega’s in de wandelgang. Maar goed, wie weet is daar binnenkort ook een oplossing voor. We hebben nog 1000 en 1 plannen en streven ernaar uiteindelijk van aanmelding tot afronding helemaal online te behandelen. Het zou echt heel gaaf zijn als dat ooit mogelijk wordt.”

Echt zijn in een online omgeving

“Je werkt natuurlijk in een nieuwe omgeving. Nou goed dat denk je, maar voor jongeren is de nieuwigheid er gauw af. Nu is het ‘tuurlijk altijd even wennen. Ik merk wel dat ze veel meer loslaten en vertellen als ze in hun eigen veilige omgeving zijn. En je krijgt een mooi inkijkje in iemands kamer. Jongeren schrijven via de mail bijvoorbeeld dat alles onder controle is en dan zie je ze op het scherm dat ze in hun pyjama zijn en onder de deken verstopt. Dan weet je genoeg, kun je andere vragen stellen en ben je als behandelaar eigenlijk outreachend bezig terwijl je niet op de fiets hoeft te stappen.”

“Ook ouders kunnen snel zichzelf zijn. Ze dragen voorbeelden aan en vinden veel herkenning in elkaars verhaal. Lotgenotencontact is stap één. In stap twee gaan we via individuele ouderbegeleiding de diepte in op specifieke vragen. Ouders helpen we met het neerzetten van de basis. Hun kinderen krijgen een diagnose en ouders denken: en nu? We willen ons kind beter begrijpen, maar hoe kunnen we dat doen? Wij geven ze informatie die zij nodig hebben door gebruik te maken van zo veel mogelijk praktische voorbeelden en filmpjes en interactieve oefeningen met de groep te doen.”

Een feest van herkenning

“In de online omgeving heeft iedereen vanuit zijn eigen woonkamer de mogelijkheid om zelf aantekeningen te maken en dingen op te schrijven op het scherm. We vragen bijvoorbeeld welke gedragskenmerken een ouder ziet bij hun kind met autisme in sociaal contact? Ouders schrijven voorbeelden van hun eigen kind op het beeldscherm dat voor iedereen te zien is. In één oogopslag zie je veel zelfde kenmerken. Een feest van herkenning, dat direct als heel prettig en vertrouwd ervaren wordt.

Angela van den Heuvel is kinder- en jeugdpsycholoog en werkt als digitaal behandelaar in het Online team van Youz. Ze geeft volledige online face-to-face behandeling aan kinderen en jongeren én hun ouders/verzorgers. “Ik houd me bezig met online psycho-educatie groepscursussen en begeleid daarnaast ook individuele behandeltrajecten voor kinderen, jongeren en ouders/verzorgers. Naast ADHD en ASS bieden we ook behandeling voor angst, stemming, trauma en tic problematiek.