Ontmoet collega's

Out of the box behandeling voor jeugd met ASS

Sara de Vlieger, orthopedagoog bij het jeugdteam van Sarr Autisme Rotterdam vindt het een feest om buiten de gebaande paden kleine kinderen en jongeren met complex autisme en meervoudige problemen te behandelen. Zij zit hier goed op haar plek.

Het spel is de taal

De complexe autisme spectrumstoornis (ASS) in combinatie met trauma, hechtingsproblematiek, angst of somberheid zorgen voor een flinke worsteling in de levens van de kleine kinderen die Sara ziet. "Ze zijn nog te jong om te reflecteren en onder woorden te brengen waar zij tegenaan lopen en daarom behandel ik hen in de spelkamer. Spel is de taal van het kind. Door te spelen ontdek ik welke thema's er leven bij het kind; ingewikkelde thuissituaties spelen zij met barbies letterlijk na en  vechtende monsters spelen een grote rol bij angstige kinderen."

ASS proof behandeling

"Als de kinderen bij de Sarr komen, zijn ze vaak al gediagnosticeerd bij een andere afdeling of instelling. Vanwege de co-morbiditeit komen zij bij Sarr in behandeling. De behandeling pakken we heel breed aan. Simpel gezegd: autisme is niet te genezen. We zetten daarom vooral in op de omgeving, zoals ouders en school. Doormiddel van psycho-educatie, ouder- en onderwijsbegeleiding zorgen we dat de omgeving het gedrag beter leert begrijpen.
Daarnaast doen we onder andere sociale vaardigheidstrainingen en cognitieve gedragstherapie. We gaan aan de slag met de overige problematiek, maar dan passend gemaakt voor cliënten met ASS. Niets is bij de Sarr standaard. Angsten, somberheid, eetstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek en genderproblematiek; we pakken het aan door out-of-the-box te durven zijn."

Samenwerking kenmerkt het team

"In zeer uitgebreide multidisciplinaire overleggen evalueren we elke cliënt op regelmatige basis. Ons team bestaat uit een psychiater, verpleegkundig specialist, gz-psychologen en basispsychologen. We dragen de zorg met elkaar. We bespreken veel, leren van en zijn open naar elkaar. Dagelijks worden we voor consultatie gebeld door andere afdelingen, huisartsen, wijkteams en collega-instellingen. Met onze expertise denken we mee in casuïstiek en voeren we deelbehandelingen uit. Denk aan CGT groepen voor jongeren met (het vermoeden van) autisme en SOVA PMT groepen waarin we met sport en spel jongeren met ASS van andere afdelingen behandelen."

Ouders leren loslaten

"In de ouderbegeleiding leer ik ouders bijvoorbeeld dat zij hun kinderen moeten en kunnen loslaten als ze ouder worden. Hun kinderen hebben vaak veel begeleiding gehad in hun jonge jaren. Ik leer ouders vertrouwen geven in dat loslaten goed is en mogelijkheden biedt voor hun kind. Uiteraard met ondersteuning op afstand. Daarnaast staan we stil bij wat autisme is en wat gedrag is dat bij iemand hoort. Ouders geven aan dat hun kind autisme inzet om onder een klusje uit te komen. Is hij echt zo moe en moet hij even ontprikkelen? Of zet hij het in om de tafel niet te hoeven afruimen? Het is heel fijn om bewustwording en praktische tips mee te kunnen geven."

Onderzoek naar ASS

"Op onze afdeling vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, waar je als behandelaar automatisch een rol in speelt. Mijn cliënten doen bijvoorbeeld mee aan een onderzoek over de ASS gendergroep of het onderzoek naar Theraplay. Als niet-onderzoeker vind ik het ontzettend leerzaam en inspirerend om dit in de praktijk mee te krijgen."
"Ooit hoop ik dat we het tij keren en voor zowel de cliënt als de behandelaar alleen maar bezig kunnen zijn met de behandeling. Nu komen er zo veel randzaken als regels en administratie bij kijken. Het liefst zou ik alleen kijken naar wat iemand nodig heeft en daar volledig de behandeling op inrichten. Met mijn creativiteit en optimisme belooft dat een mooie toekomst te worden."

Beeldbellen in coronatijd

"In deze tijd behandelen ook wij onze cliënten zo veel mogelijk via (beeld)bellen. Veel cliënten vinden bellen en dus ook beeldbellen helemaal niet fijn. Voor die cliënten heb ik nu iets meer contact met hun gezin en andere voor hen belangrijke personen. Maar we zien juist ook cliënten waarmee we tegen onze verwachtingen in aan de telefoon veel sneller tot de kern komen. Ik had verwacht dat het beeldbellen met cliënten zou zorgen voor meer afstand in de therapeutische relatie. Maar ik merk juist dat de verbondenheid via deze manier van communiceren soms nog meer aanwezig is. Je bent persoonlijker verbonden doordat je in je prive-omgeving cliënten in hun eigen omgeving ziet. In deze onzekere tijd waarin veel structuur wegvalt, vind ik het juist belangrijk om de zorg te continueren en een stabiele factor te zijn. Ook nu is het weer even zoeken hoe we out-of-the-box kunnen behandelen. Zo ga ik deze week voor het eerst via beeldbellen met een cliënt spelen."

Autismeweek

Van 28 maart tot en met 4 april 2020 vindt de NVA Autismeweek plaats met als thema: prikkels! De Autismeweek wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) rond Wereld Autisme Dag 2 april. Bekijk ook eens de digitale Autismeweek special: 24 pagina's met tips en ervaringsverhalen.