Nieuws

Nieuws van Youz

09 maart 2020

regulier_marianne+Kasius.jpg
Psychiater en onderzoeker Marianne Kasius werkzaam op de Banjaard in Den Haag brengt de noodzaak van een aangepaste aanpak rondom lichtverstandelijke beperking graag onder de aandacht. “We hebben te maken met een hele grote groep mensen die vraagt om een andere benadering. Ook hebben we allemaal maatschappelijk belang bij de juiste zorg voor kinderen en jongeren met
een verstandelijke beperking,” vindt Marianne.
In het AD licht ze haar zorgen toe aan de hand van een vergelijking: “Als een kind op een drukke weg een ongeluk krijgt, weten we allemaal wat er moet gebeuren. Iemand gaat erheen, er gaat een dekentje over het kind heen, men wacht op de ambulance en het kind wordt gerust gesteld. Wanneer datzelfde kind in z’n blootje midden op straat vreemde teksten staat te roepen, dan rijden we er met een gróte boog omheen. Dat kind heeft op zo’n moment dezelfde hulp nodig. Iemand moet ernaar toe. Als het ook nog zwakbegaafd blijkt te zijn en je hem of haar niet zo goed begrijpt, dan is er nóg meer kennis en empathie nodig om een situatie in goede banen te leiden.”

Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders hebben een IQ lager dan 85. Er is dan al sprake van zwakbegaafdheid. Bij een IQ tussen de 50 en de 70 is er sprake van een lichte verstandelijke beperking (LVB).

Marianne moedigt iedereen aan om een bijdrage te leveren. “Als we allemaal een rol pakken, al is het nog zo klein, dan levert het zoveel op. We kunnen ongelooflijk veel van deze doelgroep leren én de meer dan 2,5 miljoen mensen een beetje helpen in deze complexe wereld.”
Lees hier het artikel in het AD