Nieuws

Nieuws van Youz

11 juni 2019

regulier-Lachgaspatronen.jpg
Brandwondencentra maken zich zorgen over een stijgend aantal patiënten met zwaar koudeletsel na het gebruik van lachgas. Ballonnen worden gevuld met lachgas die in ijskoude opslagtanks zit. Die tank wordt tijdens het vullen van de ballonnen tussen de benen geklemd. De ijzige kou zorgt voor die ernstige vrieswonden.

Lachgastanks

Het letsel wordt veroorzaakt door een ijskoude lachgastank, die tijdens het vullen van lachgasballonnen tussen de benen wordt geklemd. Het stijgend aantal patiënten wordt vermoedelijk veroorzaakt door de opmars van grote lachgastanks voor het vullen van lachgasballonnen, in plaats van kleinere slagroompatronen.

De pijn even weg

De inname van het lachgas - een populaire partydrug - veroorzaakt een kortstondige roes, waardoor de pijngrens wordt verhoogd en de gebruikers niet meer voelen dat hun huid aan het bevriezen is door de tank. "Een dag later komen ze er dan pas achter dat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen", zegt Ymke Lucas, brandwondenarts in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Bij de meeste patiënten was een huidtransplantatie
nodig om de schade te herstellen. De schade aan huidweefsel door bevriezing is vergelijkbaar met letsel door verbranding.

De oorzaak van het stijgend aantal patiënten is vermoedelijk de opmars van het gebruik van grote lachgastanks bij het vullen van lachgasballonnen, in plaats van kleinere slagroompatronen. De tanks hebben een inhoud van soms wel 10 liter. "Blijkbaar is het een nieuwe trend", zegt Lucas.

Huidtransplantatie

Bij de meeste patiënten was een huidtransplantatie nodig om de schade te herstellen. "Het waren diepe tweedegraads of derdegraads brandwonden, dus letsel waarbij de huid tot op het vetweefsel dood was", zegt Lucas.

Volgens haar zien de twee andere brandwondencentra in Beverwijk en Groningen dezelfde trend. Lucas: "Daarom willen we het vroeg onder de aandacht brengen nu het festivalseizoen begint en het lachgasgebruik waarschijnlijk weer toeneemt. Je kunt er ernstige littekens aan overhouden."

(bron: NOS)

Lachgas, zo leuk is dat niet

Brenda Riegman, preventiemedewerker van ggz-instelling Antes (net als Brijder onderdeel van Parnassia Groep) werd in augustus 2018 door RTV Rijnmond geïnterviewd. Zij ziet het gebruik van lachgas nog steeds stijgen. "We zien het steeds meer, er wordt op steeds jongere leeftijd gebruikt. Gebruik van lachgas kan leiden tot beschadigingen in de hersenen en zenuwbeschadigingen." Lees dat nieuwsitem.