Nieuws

Nieuws van Youz

13 maart 2020

regulier_microbioom-maagleverdarmstichting.jpg

(Afbeelding: mlds.nl)

Microbiomen zoals bacteriën, virussen en gisten, zitten op en in ons lichaam en hebben belangrijke functies. Ze helpen ons bij het verteren van vezels of het beschermen tegen ziekten. In de geneeskunde spelen zij een grote rol. Tussen de samenstelling van het microbioom en bepaalde aandoeningen, zoals overgewicht zijn verbanden gevonden. Wat dat nu precies inhoud en wat we ermee kunnen doen is nog niet helemaal duidelijk.

Ouders willen meer weten

Ook in de psychiatrie gaan we na wat de rol van het microbioom kan zijn bij de oorzaak en ontwikkeling van psychiatrische stoornissen. In de spreekkamer zien we steeds meer ouders met kinderen die vragen naar de invloed van microbiotica en of we daar misschien wat mee kunnen doen.

Darmbacteriën beïnvloeden ons gedrag

Kinder- en jeugdpsychiater Godfried Marijnissen, werkzaam op deYouz polikliniek Leiden heeft samen met collega’s van o.a. het LUMC een studie gedaan naar de relatie tussen het microbioom, gedrag en psychische stoornissen in het algemeen en autisme in het bijzonder. Het onderzoek levert interessanter antwoorden op. De samenstelling van het microbioom in de darmen heeft effect op menselijk gedrag en er is veel over geschreven. Hoewel het nog te vroeg is om nu uitspraken te doen over wat we er precies mee kunnen doen, wordt het wel steeds duidelijker hoe microbiotica een rol spelen.

Het artikel “Microbioom en psychiatrie: autisme als voorbeeld” is te lezen in tijdschrift voor psychiatrie | jaargang 62 | februari 2020