Nieuws

Nieuws van Youz

25 maart 2020

regulier-praten-met-kind.jpg

Door de uitbraak van het coronavirus zijn het spannende en onwerkelijke tijden. Kinderen gaan niet naar school en we vermijden sociaal contact zoveel als mogelijk. Hoe leg je kinderen uit wat er aan de hand is? Hoe praat je met hen over de impact van het virus, bijvoorbeeld als zij angstig zijn of autisme hebben? En waar vinden professionals betrouwbare informatie en hulpmiddelen? Hieronder staan adviezen en informatie van verschillende experts en organisaties op een rij.

Het Nederlands Jeugdinstituut informeert ouders, kinderen, professionals en gemeenten via een speciale themapagina over corona. Youz ondersteunt dit initiatief en deelt deze informatie graag met u.

Voor ouders met erg jonge of angstige kinderen

Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma en emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Frits Boer delen praktische informatie voor ouders van (met name) erg jonge of angstige kinderen, in de handreiking "Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus?". Deze bevat concrete adviezen; bijvoorbeeld over hoe je eerlijk kunt zijn tegen je kind, en het tegelijkertijd vertrouwen geeft. Ook staan in dit document voorbeelden van korte, heldere uitleg aan een kind over corona.

Voor ouders van kinderen met autisme

Wat kun je doen om je kind met autisme gerust te stellen? Janette Zomer is orthopedagoog bij het Autismehuis. Zij maakte een document om kinderen/jongeren met autisme (ASS) duidelijkheid te geven rondom het Coronavirus. Oudervereniging Balans deelt haar adviezen op hun website. Hannah Hurley, GZ psycholoog bij Leo Kannerhuis heeft een mooi dagprogramma gemaakt voor ouders met kinderen met ASS.

Korte video’s

Geef me de 5 is een praktische methodiek voor omgang met mensen met autisme. Op hun YouTube-kanaal delen ze twee video’s met heldere uitleg over het coronavirus, de maatregelen en de gevolgen die deze kunnen hebben.

Piep en Pats hebben al jaren een eigen Facebook-pagina, met filmpjes voor mensen met kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

Aandacht voor kwetsbare kinderen

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vraagt extra aandacht voor kwetsbare kinderen en kinderen met een lastige thuissituatie: “Let op elkaar. En vooral: let op de kwetsbare kinderen en jongeren. Niet ieder kind heeft een fijn thuis. Een kind is nu extra kwetsbaar. Vergeet dat in deze hectische tijden niet.” Lees meer op de website van de Kinderombudsman. Hier staan ook tips en links naar meer informatie voor kinderen en jongeren zelf.

Ook de Raad voor de Kinderbescherming (Rvdk) vraagt extra aandacht voor de kinderen die op dit moment in een onveilige thuissituatie verblijven, of bij wie in het gezin complexe problemen spelen. Door de maatregelen die zijn genomen tegen het coronavirus kunnen deze kinderen niet meer naar voor hen veilige plekken buitenshuis.

Meer of andere informatie nodig?

Voor vragen over de gezondheid van kinderen kun je terecht bij je huisarts, thuisarts.nl, het RIVM of de GGD bij jou in de buurt.

Jongeren kunnen contact opnemen met JouwGGD, via telefoon, e-mail of chat;

Hoe blijf je ook mentaal overeind in deze stressvolle periode? MIND verzorgt extra ondersteuning in coronatijd.

Bron: Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie.