Nieuws

Nieuws van Youz

22 maart 2019

200x200+Judith+Bokhove+wethouder+Rdam.jpg
Rotterdamse wethouder Judith Bokhove, met onder meer Jeugd in haar portefeuille, kreeg onlangs een uitgebreide introductie in de digitale geestelijke gezondheidszorg door de collega’s van Youz. Deze behandelaanpak sluit goed aan bij de belevingswereld van jongeren. Ook de ouders worden meegenomen in deze aanpak. Dit maakt de zorg effectiever en voorkomt ook dat jongeren (lang) moeten wachten op behandeling.

De Digi Poli Jeugd is een mooi voorbeeld van die eigentijdse aanpak. Eind augustus 2018 gestart met voornamelijk de psycho-educatie groepen. Jongeren krijgen 's middag uitleg over hun psychische problemen en behandeling. 's Avonds krijgen de ouders tekst en uitleg. Deze opzet blijkt een schot in de roos. Momenteel wordt het behandelaanbod uitgebreid met angst, stemming, trauma en tics. De informatie is ondertussen nog beter afgestemd op de leeftijd van de deelnemers.

Aan het werk

De wethouder werd zelf achter een computer aan het werk gezet. De onwennigheid was er snel af en ze kreeg letterlijk een beter beeld hoe zo'n digitale poli werkt en wat de voordelen zijn. In een filmpje vertelde een jongere hoe zij de digitale poli heeft ervaren. Ook ouders van jongeren reageren enthousiast, blijkt uit reacties na afloop van de behandeling: 'Het is fijn om de cursus vanuit de eigen omgeving te volgen (thuis), dit geeft ons als ouders veel ruimte,  omdat we geen oppas hoeven te regelen. Prima alternatief voor een cursus op locatie.'

Hoewel wethouder Bokhove aan het werk was met de digitale poli, nam ze de tijd om vragen te stellen. Die vragen gingen bijvoorbeeld over problemen waarmee jongeren aankloppen bij Youz en andere ontwikkelingen in de jeugdzorg. Haar verleden als logopediste kwam hierbij goed van pas.

Digitale coach

Vervolgens werd ook de Luca gedemonstreerd. Deze digitale coach worden door zowel de jongeren als hun behandelaren gebruikt. Het is een platform waarmee jongeren ook buiten de behandelsessies actief bezig kunnen zijn met hun behandeling en tegelijkertijd in contact staan met hun behandelaar. Het mooie is dat Luca beschikbaar is als app én desktop-versie. Contact opnemen met een behandelaar is hierdoor super makkelijk. Uiteraard totaal beveiligd en te gebruiken door alle jongeren in heel Nederland!

Niet stilstaan of afwachten

Ook de algemene problemen in de jeugdzorg kwamen aan bod tijdens het werkbezoek. Hoge werkdruk, de zwaarte van de problemen, wachtlijsten, financiële tekorten bij zorgpartners en beschikbare budgetten bij gemeenten blijven aandachtspunten. 'We moeten met elkaar in gesprek blijven en samenwerken aan oplossingen. We kunnen niet stilstaan of afwachten. Ontwikkelingen als deze juich ik van harte toe', aldus Bokhove.