Nieuws

Nieuws van Youz

10 oktober 2019

regulier_ikbenopen.jpg

Mentale gezondheid moet bespreekbaar worden gemaakt. Om die reden steunt Youz de social media challenge #IkbenOpen, die vandaag is gelanceerd. De challenge heeft niet alleen als doel om mentale gezondheid onder de aandacht te brengen, maar ook jongeren te motiveren om proactief te investeren in hun mentale gezondheid.

Bijna 20 procent van de jongeren in Nederland geeft aan emotionele problemen te hebben. Bij de helft van hen uit zich dat in klachten als slaapproblemen, hoofdpijn, een zenuwachtig gevoel of een slecht humeur. De aannames en oordelen van anderen zorgen ervoor dat deze kinderen en jongeren zich niet durven uit te spreken en ook geen hulp durven zoeken. Daar probeert #IkbenOpen verandering in brengen.

Cirkel op hand tekenen

In deze challenge delen mensen een persoonlijke foto of video met op de hand een cirkel getekend. Deze (imperfecte) cirkel refereert naar het ‘perfecte plaatje’ waar veel over wordt gesproken binnen de maatschappij. In de praktijk is het bijna onmogelijk om zonder hulpmiddelen een perfecte cirkel te tekenen. Door middel van de cirkel willen we de boodschap meegeven dat imperfectie eerder de regel is dan de norm en dat je, ondanks imperfectie, altijd volledig jezelf mag zijn.

#IkbenOpen

Doe jij ook mee? Het is heel eenvoudig:

  1. Teken een cirkel op je hand
  2. Maak een foto of video
  3. Plaats deze op je social media-kanalen
  4. Gebruik de hashtag #ikbenopen
  5. Daag 3 anderen uit om ook mee te doen

Ook bij Youz zetten we ons in om psychische problematiek bespreekbaar te maken. Wanneer je psychische problemen hebt, kun je te maken krijgen met onbegrip en niet serieus genomen te worden. Een psychische aandoening heeft een enorme impact op je leven. Het is daarom belangrijk dat je hierover kunt praten zonder je ervoor te schamen. Dit moet veranderen. Jij kiest niet voor psychische problematiek.