paginakop behandeling en verblijf

Pier

Pier

Pier is een afdeling voor jongeren met autisme van 13 tot 21 jaar. Bij Pier ga je samen met een team experts, je ouders en met andere jongeren leren om beter om te kunnen gaan met autisme.

De Pont groep

Jongeren die worden aangemeld bij de Pier starten op de Pont groep. Dit is een wen/opbouwgroep waar jongeren worden voorbereid op de Pier. De Pont groep is 3 ochtenden per week. Maandag, donderdag en vrijdag van 9.30 uur tot 11.00 uur. Op de Pontgroep leren de jongeren de groepsruimte en het personeel van de Pier kennen. Ze wennen er aan om meerdere dagen per week naar de Dr. van Welylaan in Den Haag te komen en in een groep te zijn. Er worden kennismakingsactiviteiten gedaan. Er wordt stil gestaan bij de diagnose ASS en geïnventariseerd wat de jongeren hierover weten en willen weten. Er wordt een voorbereiding gegeven op de modules die op de Pier worden gegeven. Ook wordt elke jongere op de Pont gekoppeld aan een sociotherapeut/intensief ambulant gezinsbehandelaar. Deze behandelaar komt thuis bij het gezin om te inventariseren welke vragen er liggen, samen doelen op te stellen en hier samen mee aan de slag te gaan.

Wat leer je bij Pier?

Als je autisme hebt, kan het lastig voor je zijn om goed om te gaan met je emoties. Daarmee ga je aan de slag bij Pier. We werken ook samen met jou en jouw ouders aan:

 • Beter leren plannen en organiseren
 • Je zelfvertrouwen vergroten
 • Contact maken met anderen

Jij leert dit tijdens groepsbehandelingen die je volgt bij Youz en jouw ouders komen ook regelmatig praten bij Youz. Daarnaast komen we op bezoek bij jou thuis en op school, zodat we je samen met jou en jouw omgeving (ouders, school, vrienden) verder kunnen helpen. Uit onze ervaring en uit onderzoek weten we dat je behandeling het beste effect heeft als jouw omgeving hierbij betrokken is. We noemen dit soort behandeling ook wel intensief ambulante behandelingen.

Welke behandelingen ga je volgen bij Pier?

Een behandeling bij Pier duurt niet langer dan een half jaar (exclusief de tijd op de Pont groep). Je komt daarvoor vier middagen (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12 tot 15 uur) in de week naar Youz. Iedere middag krijg je een van deze behandelingen of trainingen:

 • Psycho-educatie
 • Sociale vaardigheidstraining
 • Gevoelenstraining
 • Non-verbale groepstherapie
 • Praktische vaardigheden
 • Seksualiteit evt.

Daarnaast kan het zijn dat je samen met je ouders gezinstherapie volgt of dat je samen met je ouders en op school IAG volgt. Jouw ouders kunnen ook ouderbegeleiding krijgen, zodat zij ook met hun vragen geholpen kunnen worden.

Wie werken er bij Pier?

Een gz-psycholoog, een kinder- en jeugdpsychiater, gezinstherapeut, (intensief) ambulant hulpverleners, een ouderbegeleider en non-verbale therapeuten.

School

Jongeren die in behandeling zijn bij Pier, vinden het soms lastig om school te volgen. Voor je behandeling is het goed om naar school te gaan. Daarom bieden we ook begeleiding bij jou op school en kunnen we samen kijken hoe het op school prettiger voor je kan worden. Gaat het echt niet meer op school? Dan kun je ook school volgen bij Zefier, een school op het terrein van Youz aan de Dr. van Welylaan.

 

Praktische zaken

 • We bieden een middagprogramma (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag).
 • Groepstrainingen voor jongeren in combinatie met begeleiding thuis of op school.
 • De groepstrainingen vinden plaats op de locatie Dr. van Welylaan in Den Haag.
 • Het kan zijn dat ook een individuele behandeling volgt op onze locatie in Zoetermeer.
 • De behandeling duurt maximaal 6 maanden, 4 middagen per week.