paginakop sub adhd

Omgaan met ADHD

Omgaan met ADHD

Heb je last van de symptomen die bij ADHD horen? Dan kun je daar zelf vaak ook al wat aan doen. Hoe? Lees verder. Je zult merken dat je hierdoor rust creëert bij jezelf én bij anderen.

  • Moet je huiswerk maken en lukt het niet om je te concentreren? Zoek een rustige plek op zonder veel rommel om je heen.
  • Vind je stilzitten zo lastig? Gebruik een wiebelkussen. Dat is een kussen die je op je stoel kunt leggen zodat je kunt wiebelen, zonder dat iemand je stoel hoort bewegen.
  • Praat erover met je leraar. Het is goed als hij of zij weet wat er met je aan de hand is. En zo kun je samen kijken hoe jij het beste kunt meedraaien in de klas.
  • Doe geen vijf dingen tegelijk. Daar word je onrustig van en je kunt het overzicht erdoor kwijtraken.
  • Ga regelmatig sporten, zodat je je energie goed kwijt kunt.
  • Probeer om eerst rustig na te denken, voor je een beslissing neemt. Dat is lastig, maar je zult merken dat je betere beslissingen neemt.

Hoe ga je als ouder of als leraar om met een kind met ADHD?

Vaak wordt ADHD door anderen of op school gezien als iets negatiefs. Maar een kind met ADHD kan juist ook veel positieve dingen brengen! Maar hoe breng je die naar boven? In Kind met ADHD gaan we hier dieper op in. Daar staan ook praktische tips voor ouders en leraren.

Lees ook het artikel '14 tips om kinderen met ADHD in de praktijk te ondersteunen', van Dr. Sebastiaan Dovis, gz-psycholoog in opleiding tot specialist en werkzaam bij het FACT en de polikliniek van Youz in Zaandam.