paginakop angsstoornis sub

'Ik durfde niet meer naar buiten.'

'Ik durfde niet meer naar buiten.'

Reshma (18 jaar) is blij, het gaat goed op het mbo en ze heeft weer contact met haar beste vriendin van vroeger.

Reshma vertelt open over haar angststoornis: "Als ik nu terugkijk op de afgelopen periode dan kan ik me niet voorstellen dat ik zo bang ben geweest. Ik heb mijn angsten overwonnen, doe alles weer en heb elk weekend afspraken met vriendinnen."

Heel erg gepest

"Het begon allemaal in de tweede klas van de middelbare school. Ik werd heel erg gepest. Er was niet echt een reden voor. Waarschijnlijk omdat ik makkelijk te pakken was. Ik ben verlegen en kom moeilijk voor mezelf op. Klasgenoten zeiden dat ze me zouden opwachten na school. Ze bedreigden me. Ik werd bang, sloot mezelf op in school en ging pas naar huis als iedereen weg was. Die school bood helemaal geen ondersteuning."

Ik durfde niet meer naar buiten

"Mijn schoolresultaten gingen er natuurlijk onder lijden, dus ik moest van school af en kwam op een nieuwe school terecht. Daar begon alles van voren af aan. Ik werd weer gepest, zo heftig dat ik mijn klas niet meer in durfde. Het werd steeds erger. Ik durfde niet meer naar buiten. Ik wilde niemand tegenkomen."

Hulp gezocht

"Ik heb er vrij lang mee rondgelopen. Ik vond het moeilijk om het tegen mijn ouders te zeggen en vrienden had ik niet. Mijn ouders merkten het natuurlijk wel aan me. Ik was erg gesloten. Toen ik het aan mijn ouders heb verteld, hebben we hulp gezocht bij Youz. En op school kwam ik in een aparte groep waar ik mijn eindexamenjaar heb gedaan."

Opdrachten

‘Therapie heeft me enorm geholpen. Ik had een goede klik met mijn hulpverlener; ik vertrouwde haar en wat fijn was, is dat ik altijd terecht kon voor een gesprek. We hebben veel gepraat, maar ze gaf me ook opdrachten. Het begon heel klein: met mijn moeder naar de supermarkt. Verder moest ik kaartjes schrijven met de doelen die ik wilde bereiken."

Je hoeft je niet te schamen

"Toen ik in een diep dal zat kon ik me moeilijk voorstellen dat ik weer gelukkig zou worden. Ik ben blij, het gaat goed op het mbo en ik heb weer contact met mijn beste vriendin van vroeger. Ik zou tegen anderen willen zeggen die ook gepest worden of last hebben van angst, dat ze niet te lang moeten wachten met hulp zoeken. Je hoeft je niet te schamen en je bent zeker niet de enige."