Individuele therapie pagina kop

De Banjaard Ambulant

De Banjaard Ambulant

Afdeling de Banjaard in Den Haag en Gouda is er voor kinderen en jongeren tussen 0 en 19 jaar bij wie er (vermoedelijk) sprake is van psychiatrische problemen en die een verstandelijke beperking (IQ 55-85, ook wel LVB genoemd) hebben. De kinderen zijn bijvoorbeeld heel druk, vaak boos of juist teruggetrokken en somber. Misschien vinden zij het moeilijk om met andere kinderen om te gaan of om op school goed mee te komen. De Banjaard is een TOPGGz-afdeling. Dat betekent dat hoogspecialistische zorg wordt gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek, innovatie en kennisverspreiding.

Wij onderzoeken en behandelen kinderen met verschillende problemen. We kijken naar psychische en lichamelijke oorzaken, omdat er verschillende aanleidingen voor problemen kunnen zijn. Ook kijken wij hoe het op school en thuis gaat. We vinden het belangrijk om het gezin bij de behandeling te betrekken. Daarbij geven wij advies en ondersteuning, zodat we het kind zo goed mogelijk kunnen helpen. We gaan uit van de mogelijkheden en kansen van het kind.

Wil je even rondkijken op afdeling de Banjaard? Bekijk dan deze video.

 

Behandelingen

Een behandeling kan bestaan uit gesprekken, verschillende soorten therapie, medicatie of trainingen. Jouw kind kan dat volgen in een groep met andere kinderen, of alleen. De hulp die afdeling de Banjaard biedt duurt maximaal één jaar. Welke zorg het beste bij jouw kind en jouw gezin past is afhankelijk van wat er nodig is. We bieden zorg op verschillende manieren aan. We werken daarbij samen met andere jeugdhulpverleners van gezinnen, op plaatsen die voor het kind belangrijk zijn en waar zij opgroeien. De Banjaard maakt gebruik van de Geweldloos Verzet methode. Geweldloos Verzet is een methode voor de opvoeder. Als je niet meer weet hoe je jouw kind kan bereiken, hoe je ervoor kan zorgen dat het gedrag verandert. Geweldloos Verzet kan dan een uitkomst zijn. Je leert tijdens de trainingen een basishouding en specifieke middelen toe te passen zodat de situatie thuis verbetert en jij weer adem kunt halen.

Ouders kunnen bij De Banjaard soms een eigen behandeltraject krijgen voor hun eigen problemen. De therapeuten geven bijvoorbeeld traumabehandeling, schematherapie of gedragstherapie.

GIJS: mobiele spreekkamer voor kinderen met een beperking

Voor kinderen met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen hebben we GIJS, de eerste elektrische mobiele spreekkamer ter wereld. Voor ouders van deze kinderen geeft ergens naartoe gaan met bus of tram veel stress. GIJS rijdt naar cliënten en hun ouders in Den Haag en omgeving, het Westland en Delft en naar instellingen voor licht verstandelijk beperkten, ook in andere regio’s. 

Speciaal team 0-6 jaar polikliniek Den Haag

Afdeling de Banjaard heeft een speciaal team gericht op de diagnose en behandeling van zeer jonge kinderen, dat wil zeggen onder de 7 jaar (0-6 team) en hun ouders. Dit team werkt nauw samen met het Haga Juliana Kinderziekenhuis.

Poliklinische afdeling

Poliklinische behandeling betekent dat jij en jouw kind regelmatig naar afdeling de Banjaard komen voor onderzoek of behandeling. Ook is het mogelijk dat een behandelaar bij je thuis of bij jouw kind op school komt. Afdeling de Banjaard heeft een polikliniek in Gouda en in Den Haag. De polikliniek is er voor kinderen en jongeren tot 19 jaar. 

Deeltijdafdeling

Heeft jouw kind meer intensieve onderzoeken en/of behandeling nodig, dan kan jouw kind deeltijdbehandeling krijgen. Bij deeltijdbehandeling komt jouw kind doordeweeks vijf dagen (ook tijdens schoolvakanties) naar de deeltijdafdeling voor onderzoek, behandeling en onderwijs. Op de deeltijdafdeling in Den Haag behandelen we kinderen tussen 2 en 13 jaar. In Gouda vindt de deeltijdbehandeling op de school van jouw kind plaats. Afdeling de Banjaard heeft daarvoor met (een aantal) scholen samenwerkingsafspraken gemaakt. Collega's van afdeling de Banjaard komen dan naar school voor onderzoek en behandeling van jouw kind.

Klinische afdeling

Soms zijn de problemen zo ingewikkeld of ernstig dat poliklinische of deeltijdbehandeling onvoldoende lijkt te zijn. In dat geval kan jouw kind opgenomen worden op de klinische afdeling in Den Haag. Jouw kind logeert dan op afdeling de Banjaard en krijgt onderzoeken, behandeling en onderwijs bij de Strandwacht op hetzelfde terrein als de klinische afdelingen. De klinische afdeling in Den Haag, De Sloep, is er voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Deze groep bestaat uit maximaal acht kinderen.

Aanmelden

Alleen verwijzers kunnen kinderen of jongeren verwijzen naar afdeling de Banjaard. Lees meer over aanmelden.

Telefonische consultatie

Voor consultatievragen over kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek en (een vermoeden van) licht verstandelijke beperking biedt De Banjaard telefonische consultatie voor verwijzers. Vraag via dit formulier een consultatie aan. Binnen vijf werkdagen word je gebeld door een psychiater of klinisch psycholoog.

Locaties

De afdeling de Banjaard is actief op onderstaande locaties:

Banner banjaard den haag

Den Haag

Adres: dr. van Welylaan 2

Meer informatie

Banner banjaard gouda

Gouda

Adres: Spoorstraat 2

Meer informatie