Paginakop youz verslavingszorg

Eerste hulp alcohol en drugs

Eerste hulp alcohol en drugs

Om eerste hulp te kunnen verlenen bij drank- en drugsincidenten in onder andere het uitgaanscircuit, is de instructie Eerste hulp bij risicovol alcohol- en drugsgebruik ontwikkeld. In de instructie leert wat de risico’s zijn van de meest gebruikte drugs, de werking ervan en de gezondheidsverstoringen die deze middelen kunnen geven.

In het uitgaanscircuit komen incidenten voor die te maken hebben met alcohol- en/of drugsgebruik. Eerste hulp bij risicovol alcohol en drugsgebruik is gebaseerd op de Eerste Hulp Bij Drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit (EHBD-u). Het is een voorlichting voor mensen die werkzaam zijn in het uitgaanscircuit en leert hen omgaan met alcohol- of druggerelateerde incidenten.

Doelgroep

De voorlichting is bedoeld voor horecamedewerkers, securitypersoneel, taxichauffeurs en anderen die werkzaam zijn in het uitgaanscircuit. Een EHBO-achtergrond is niet nodig. Er kunnen maximaal 30 personen deelnemen aan de cursus.

Productbeschrijving

Eerste hulp bij risicovol alcohol en drugsgebruik is een voorlichting van 1,5 tot 2 uur waarbij deelnemers informatie krijgen aangereikt over middelen en hun werking, de gevolgen voor de gezondheid bij overmatig gebruik van de verschillende middelen en welke factoren daar van invloed op zijn.

Inhoud:

  • Cursisten kennen de belangrijkste groepen middelen, weten de risico’s van middelen en kunnen drugs benoemen;
  • Cursisten kunnen signalen drugsgebruik en gezondheidsverstoringen noemen, welke kunnen duiden op een eventueel acuut beeld;
  • Cursisten kunnen de zorgen uiten en doorverwijzen naar verslavingszorginstantie voor eventuele nazorg.