verslaving sub paginakop

Alcohol

Alcohol

De scheikundige naam van alcohol is ethanol. Dit is een kleurloze en reukloze stof die ontstaat uit gisting van granen en vruchten. De alcohol die mensen drinken is altijd verdund, want pure alcohol is dodelijk. In pils en witbier zit ongeveer 5 procent alcohol, in wijn gemiddeld 12% en gedistilleerd (zoals jenever, rum en whisky) zit 35 tot 40% alcohol. Volgens de wet is elke drank met meer dan 0,5% alcohol een alcoholhoudende drank.

Richtlijnen verantwoord alcoholgebruik

Omdat het lichaam nog in de groei is, kan alcohol extra schadelijk zijn voor jongeren. Het advies is dan ook altijd om te wachten tot je minstens 18 jaar bent.

Volwassenen wordt aangeraden niet meer dan één standaardglas per dag te drinken. Om te voorkomen dat het drinken een gewoonte wordt, is het verstandig zeker twee dagen per week niet te drinken.

Belangrijk om rekening mee te houden:

  • Minder of geen alcohol drinken is altijd beter
  • Voorkom dat alcohol drinken een gewoonte wordt door niet elke dag te drinken
  • Alcoholgebruik als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant. Het risico dat je dan steeds meer gaat drinken is groter. Ook kan het een gewoonte worden om bij spanningen te gaan drinken.
  • Let op alcohol bij medicijngebruik. Alcohol kan de werking van een medicijn verminderen of de bijwerkingen versterken. Bij sommige medicijnen is het verstandig om helemaal geen alcohol te drinken. Raadpleeg de bijsluiter of vraag dit na bij de huisarts of apotheek.
  • Drink geen alcohol wanneer je nog moet werken, studeren of sporten.
  • Drink geen alcohol als jij of je partner zwanger bent of wil worden of wanneer je borstvoeding geeft.
  • Drink niet als je gaat deelnemen aan het verkeer. Dat geldt ook voor fietsers en scooterrijders.

Bron: www.alcoholinfo.nl, Trimbos Instituut

Binge drinking

Wanneer je op een gelegenheid 5 of meer glazen alcohol drinkt, spreek je van ‘binge drinking’. Met name veel alcohol in korte tijd drinken is zeer schadelijk.

Risico’s van alcohol

Als alcohol drinkt dan heeft het invloed op bijna je hele lichaam. Over het algemeen geldt: hoe meer je drinkt, hoe groter de risico’s.

Organen

Alcohol kan schade geven aan verschillende organen in je lichaam. Met name de volgende organen:

  • Hersenen
  • Lever
  • Maag en darmen
  • Hart en bloedvaten

Calorieën

In alcohol zitten veel calorieën. Wist je dat er in een glas bier al gauw 110 calorieën zitten? En dat er in een glas bier bijna evenveel calorieën zitten als in een appelbeignet? In een gemiddeld mixdrankje zitten meer calorieën dan in een stuk kwarttaart. Er zitten dus veel calorieën in alcohol.

In alcohol zitten vooral veel koolhydraten en weinig voedingswaarde. Vaak gaat het drinken van alcohol in combinatie met het eten van snacks. Dit komt omdat je door het drinken van alcohol een hongergevoel krijgt. Dubbelop dus!

Als je meer calorieën binnen krijgt dan je energiebehoefte is, dan wordt het opgeslagen als vet. Bij mannen gaat het vet vooral in de buik zitten. Bij vrouwen juist bij de heupen en bovenbenen. Als je wilt afvallen is het dus niet verstandig alcohol te drinken!

Alcohol en verkeer

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Wist je dat na 4 á 5 glazen alcohol de kans op een verkeersongeval 2 x zo groot is dan wanneer iemand nuchter is? Na 8 á 9 glazen is die kans maar liefst 17 x zo groot!

Kanker

Bij vrouwen verhoogt de kans op borstkanker al bij het drinken van 1 standaardglas alcohol per dag. Daarnaast geeft het drinken van alcohol ook een verhoogde kans op andere vormen van kanker. Denk hierbij aan longkanker, darmkanker en kanker van mond en slokdarm. Hierbij geldt dat hoe meer je drinkt, hoe groter deze kans wordt. Deze kans wordt nog groter als je daarbij ook rookt.

Vruchtbaarheid

Overmatig gebruik van alcohol vermindert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Alcohol is ook schadelijk voor het ongeboren kind. Deze kinderen kunnen uiterlijke afwijkingen krijgen en een achterstand oplopen in de geestelijke ontwikkelingen. Dit noem je het Foetaal Alcohol Syndroom. Daarom is het heel belangrijk om helemaal geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap!

Alcoholverslaving

Alcohol kan een gewoonte worden. Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde aangename gevoel te krijgen. Je kan dan verslaafd raken aan alcohol. Je hebt steeds zin in alcohol en op een gegeven moment kan je niet meer zonder. Je voelt je beroerd als je geen alcohol drinkt.