verslaving sub paginakop

Cannabis

Cannabis

Hasj en wiet zijn allebei afkomstig van een plant die de Latijnse naam Cannabis Sativa heeft (kortweg Cannabis). Hasj en wiet versterken de stemming. Als iemand zich goed voelt, gaat hij/zij zich meestal nog beter voelen. Maar zit iemand slecht in zijn of haar vel, is de kans groot dat iemand zich nog rotter gaat voelen.

Minder concentratie, reactievermogen en korte termijngeheugen

Het gebruik vermindert de concentratie, het reactievermogen en het korte termijngeheugen. Dingen die net gebeurd zijn, worden snel vergeten. Doordat je reactievermogen vermindert is deelname aan het verkeer of bijvoorbeeld het bedienen van machines erg riskant.

Uitwerking

Een joint werkt al na een paar minuten en na twee tot vier uur is het effect weg. Als iemand hasj of wiet rookt, wordt de werkzame stof door de longen snel in het bloed opgenomen. Als iemand hasj of wiet eet, begint dit vaak pas na een uur tot anderhalf uur te werken en het kan wel 5 tot 12 uur duren voor het uitgewerkt is.

Als je regelmatig gebruikt, kan het enkele weken duren voordat alle cannabis uit het lichaam is verdwenen.

Ontwikkeling

Als iemand vaak hasj of wiet rookt, kan dit de persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Als iemand stoned is, dringt alles wat meegemaakt wordt minder door. Men kan de problemen makkelijker naast zich neerleggen, maar de problemen worden er feitelijk alleen maar groter van. Als er vanaf jonge leeftijd, bijvoorbeeld het begin van de puberteit, regelmatig hasj of wiet wordt gebruikt kan deze persoon stil staan in de persoonlijke ontwikkeling. Vaardigheden om jezelf te redden in de maatschappij worden snel minder of helemaal niet eigen gemaakt. Hierdoor kan iemand in grote problemen raken.

Rook van een joint is schadelijker dan de rook van tabak

De rook van hasj en wiet bevat drie keer meer teer en vijf keer meer koolmonoxide dan de rook van tabak; de rook van een joint is dus schadelijker dan de rook van tabak. Het roken van een joint komt ongeveer overeen met het roken van 7 gewone sigaretten.

Daarnaast wordt de rook van joints vaak diep geïnhaleerd en lang in de longen vastgehouden. Hierdoor dringen de giftige stoffen dieper door in de longen. Op lange termijn kan dus schade aan de luchtwegen en kanker ontstaan.

Psychose

Hasj en wiet kunnen hevige angsten en paranoïde gevoelens veroorzaken. Iemand kan volledig in de war raken en hallucinaties ervaren. Dit wordt ook wel een cannabispsychose genoemd. De kans hierop is groter wanneer er een hoge dosis wordt gebruikt of wordt gegeten. De effecten verdwijnen meestal wanneer de hasj of wiet is uitgewerkt.

Psychische problemen

Mensen die psychische problemen hebben, zoals depressie of angsten, vormen een risicogroep. Zij hebben een grotere kans om problemen te krijgen met gebruik. Wanneer iemand psychische problemen heeft wordt het gebruik van hasj of wiet daarom ook afgeraden.