verslaving sub paginakop

Paddo's

Paddo's

Paddo’s is de populaire naam voor paddenstoelen die hallucinerend werken. Als je een hallucinatie krijgt, zie en ervaar je dingen die er niet zijn. Paddo’s horen dan ook tot de tripmiddelen. In de natuur komen meer tripmiddelen voor zoals sommige cactussoorten (bijvoorbeeld mescaline) en kruiden of planten (bijvoorbeeld Salvia). Dat bepaalde drugs uit de natuur komen betekent niet dat hier geen risico’s aan verbonden zijn.

Werkzame stof

De werkzame stoffen in paddenstoelen zijn psilocybine en psilocine. De paddo is een kleine paddenstoel (2 – 3 cm groot). Het gehalte aan werkzame stof verschilt van paddenstoel tot paddenstoel en gedroogde paddenstoelen zijn sterker dan verse paddenstoelen van dezelfde soort. In Nederland zijn paddo’s verboden.

Dosering

Het is moeilijk om paddo’s goed te doseren. De hoeveelheid werkzame stof verschilt per paddenstoel. Sterker nog; bij paddenstoelen van dezelfde soort kan de één sterker zijn dan de ander. Bovendien zijn sommige mensen gevoeliger voor deze stoffen dan anderen.

Risico’s

Ernstige psychische verwarring

De juiste dosering is moeilijk te bepalen. Bij het kopen van producten waar paddo’s in verwerkt zijn is dat nog moeilijker. Puur lichamelijk gezien, kan een overdosis paddo’s niet leiden tot de dood. Toch kunnen paddo’s gevaarlijk zijn, omdat iemand zo erg kan gaan trippen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Je kan een bad trip krijgen en volledig gaan flippen. Dan ontstaat paniek, die door de trip héél sterk kan oplopen. Een ‘bad trip’ kan zeker bij jonge mensen leiden tot een ernstige psychische verwarring.

Verergering problemen

Wie psychische problemen heeft, kan beter geen paddo’s nemen. Mensen die in het verleden een psychose of depressie hebben gehad, lopen een verhoogd risico op een terugkeer en/of verergering van de psychische problemen.

Maag, lever en nieren

Hoge doseringen overbelasten de maag, de lever en de nieren.

Gevaarlijke soorten

Als een verkeerd soort paddenstoel wordt verkocht, loop je kans op een vergiftiging. Want er zijn ook paddo’s die door hun giftige stoffen tot ernstige nier- en leverbeschadigingen kunnen leiden. Als je zelf paddo’s plukt, is de kans op verwarring met giftige soorten groot.

Slechte conditie

Verkeer je in een slechte conditie? Gebruik je medicijnen en/of heb je astma, hart-, lever- of nierkwalen? Dan kan je beter geen paddo’s gebruiken. Als je aanleg hebt voor epilepsie dan kan het gebruik van paddo’s een epileptische aanval uitlokken.

Verkeer

Als je onder invloed bent dan word je vaak roekeloos. Door de visuele effecten wordt het onmogelijk om diepte en afstand goed in te schatten. Als de paddo’s uitgewerkt lijken, blijf je toch nog 5 tot 6 uur loom en ongeconcentreerd. Tot die tijd is deelname aan het verkeer onverantwoord.

Zicht

Je kan lang moeite houden met zien. Je kan bijvoorbeeld storende afwijkingen zien in kleuren, vormen, beweging en contrast. Dit kan ook optreden als je nog maar kort gebruikt. De kans hierop lijkt groter na een bad trip.