14 november 2023

Youz viert succes: VO scholenprogramma wint Parnassia Groep-Prijs 2023

Elk jaar wordt de Parnassia Groep-Prijs toegekend aan het meest innovatieve project binnen Parnassia Groep. Dit jaar is het VO scholenprogramma dat in Noord-Holland is uitgerold dé grote winnaar van de felbegeerde PG-Prijs 2023. Afgelopen donderdag mocht Youz de wisselbokaal en bijbehorende check ter waarde van 5000 euro in ontvangst nemen onder luid applaus bij Beeld en Geluid in Den Haag. ”We zijn heel blij met de erkenning en supertrots,” liet directeur Jannet Jonk, initiator van het VO scholenprogramma weten.

 

Perspectief

De jury was het er vrijwel unaniem over eens. Met een grote meerderheid van de stemmen werd het VO scholenprogramma gekozen tot het meest innovatieve project binnen PG in 2023. Het project is goed ontvangen op scholen, het leidt tot meer interventies, het biedt perspectief voor de lange termijn en de betrokken collega’s zijn allen zeer bevlogen, stond in het juryrapport. Het programma is ingebed in de organisatie en het kan mentale problemen voorkomen op volwassen leeftijd.

Vroegtijdige signalering

Dankzij vroegtijdige signalering en vroeginterventie kunnen de wachtlijsten voor specialistische hulp teruggedrongen worden. De hulp zal effectiever worden ingericht binnen de sociale omgeving, waardoor op lange termijn de druk op de entree verminderd zal worden en zorgtrajecten verkort.
Ook zal dankzij het VO scholenprogramma de kennis over de mentale gezondheid in het onderwijs en informele zorg worden vergroot. Het scholenprogramma wil het taboe dat heerst over mentale gezondheid onder jongeren tussen 12 en 18 jaar doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken in de klas.

Jongeren leren dat mentale problemen normaal zijn en leren in een veilige omgeving te praten over de uitdagingen die komen kijken bij volwassen worden. Laagdrempelig zonder label en BSN nummer.

Voor gemeenten betekent dit dat minder jeudigen specialistische hulp nodig zullen hebben, waardoor dit kostenbesparend werkt. Op scholen zullen er minder dropouts zijn en gaan resultaten omhoog. En in de GGZ worden de wachtlijsten minder lang.

Uitbreiding

Het VO scholenprogramma begon in Haarlem met een pilot op het Haarlem college. Als snel bereidde het programma zich uit naar het Castor College in Beverwijk. Het VO scholenprogramma is inmiddels op 7 scholen actief en verwacht eind 2024 op 15 scholen aanwezig  te zijn in Noord-Holland. Er wordt samengewerkt met verschillende partners zoals met Play Mental en Triple ThreaT.