Paginakop ADHD

ADHD

ADHD

Als je ADHD hebt ben je vaak snel afgeleid, kun je erg impulsief zijn en heb je vaak bergen energie. Je rem ontbreekt en je hebt moeite je plannen of gedrag in toom te houden. 

Je kent de afkorting ADHD misschien ook wel als 'Alle Dagen Heel Druk'. Dat is natuurlijk handig om de term mee te onthouden, maar hij klopt niet helemaal. ADHD is een Engelse term die staat voor 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder', en dat betekent dat je snel afgeleid bent en hyperactief gedrag hebt. Er zijn verschillende vormen van ADHD, maar je hoeft niet altijd heel druk te zijn in je gedrag. Je kunt ook alleen heel druk zijn in je hoofd. Je gedachten buitelen dan over elkaar heen.

 

Welke soorten ADHD zijn er?

Er bestaan drie soorten ADHD:

  • ADHD waarbij je het moeilijk vindt om je aandacht lang voor iets vast te houden én waarbij je heel druk, hyperactief, bent;
  • ADHD waarbij je geen last hebt van hyperactiviteit, maar alleen moeite hebt om je lang te concentreren. Deze vorm wordt ook wel ADD genoemd;
  • ADHD waarbij je je aandacht prima kunt vasthouden, maar je vooral hyperactief en impulsief bent.

Hoe vaak komt ADHD bij jongeren voor?

In Nederland heeft ongeveer 3 op de 100 kinderen ADHD. Dat betekent dat gemiddeld in iedere klas iemand met ADHD zit. Jongens hebben vaker ADHD dan meisjes. Je kunt vaak al voor je 7e merken dat je het hebt.

Symptomen ADHD

Als je ADHD hebt dan kun je problemen hebben om je aandacht vast te houden (concentratieproblemen), ben je druk of impulsief. Soms vinden mensen dat je té druk bent, of niet goed genoeg oplet. Maar als je ADHD hebt, dan kun je daar niets aan doen. Bij mensen met ADHD werkt een bepaald hersengebied namelijk niet goed. Heb jij ADHD? Kijk even bij de kenmerken.

Meer informatie over ADHD

Wil je meer weten over ADHD?

Lees ook het artikel '14 tips om kinderen met ADHD in de praktijk te ondersteunen', van Dr. Sebastiaan Dovis, gz-psycholoog in opleiding tot specialist en werkzaam bij hert FACT en de polikliniek van Youz in Zaandam. 

Of in deze boeken:

Voor jongeren:
  • Zo snel als... Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD. Door Tirtsa Ehrlich (2013, ISBN: 978 90 8560 615 4)
  • ADDaisy. Door Tirtsa Ehrlich. (2009, ISBN: 978 90 74640 29 9)

Voor ouders:

  • ADHD bij kinderen. Door Anneke Eenhoorn. (2012, ISBN: 978 90 209 9974 7)
  • Dit is ADHD: alles over de kenmerken , diagnose, behandeling en aanpak thuis en op school. Door Arga Paternotte (2013, ISBN: 9789080667440)