Wat anderen chaos noemen, noemen wij creativiteit in actie.
ADHD
Als je ADHD hebt ben je vaak snel afgeleid, kun je erg impulsief zijn en heb je vaak bergen energie. Je rem ontbreekt en je hebt moeite je plannen of gedrag in toom te houden.
Je kent de afkorting ADHD misschien ook wel als 'Alle Dagen Heel Druk'. Dat is natuurlijk handig om de term mee te onthouden, maar hij klopt niet helemaal. ADHD is een Engelse term die staat voor 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder', en dat betekent dat je snel afgeleid bent en hyperactief gedrag hebt. Er zijn verschillende vormen van ADHD, maar je hoeft niet altijd heel druk te zijn in je gedrag. Je kunt ook alleen heel druk zijn in je hoofd. Je gedachten buitelen dan over elkaar heen.
Heb ik ADHD?
ADHD-symptomen zoals moeite met stilzitten, snel afgeleid zijn, en problemen met rustig spelen, betekenen niet automatisch dat je ADHD hebt. Alleen een arts kan dit vaststellen na verder onderzoek. Als je vermoedt dat je ADHD hebt, praat dan met je huisarts die je kan doorverwijzen naar Youz voor een diagnose. Hetzelfde geldt voor kinderen; symptomen kunnen aanwezig zijn zonder dat er sprake is van ADHD. Raadpleeg een arts voor een juiste beoordeling.
Hoe verloopt een behandeling voor ADHD?
ADHD is een aangeboren aandoening die vaak in de kindertijd wordt opgemerkt en ook op volwassen leeftijd een rol blijft spelen. Behandeling begint met een intake en eventueel aanvullend onderzoek, waarna een diagnose en behandelplan worden opgesteld. Dit behandelplan kan bestaan uit individuele therapie, groepstherapie zoals sociale vaardigheidstrainingen, online hulp, en soms medicatie ter ondersteuning. In Den Haag en Rotterdam biedt de Levenslooppoli ADHD continuïteit in zorg voor zowel kinderen als volwassenen, met speciale aandacht voor gezinnen en leerkrachten. Daarnaast zijn er trainingen voor ouders en cursussen over ADHD voor leerkrachten om hen te helpen beter om te gaan met kinderen met ADHD.
Wordt er ADHD-medicatie voorgeschreven?
Bij Youz krijg je altijd een behandeling op maat, afgestemd op jouw ontwikkeling en wensen. Dit kan bestaan uit gedragstherapie, met of zonder ADHD-medicatie, afhankelijk van wat het beste voor jou is. Na grondige diagnostiek wordt bepaald of medicatie nodig is. ADHD-medicatie kan zeer effectief zijn en helpen om je dagelijks leven en relaties te verbeteren. De behandelaar bespreekt de aanpak met jou en je ouders of verzorgers.
Kan ik een test doen om te zien of ik ADHD heb?
Online zijn er veel zelftests voor ADHD beschikbaar, maar de uitkomst van zo'n test is geen officiële diagnose. Een diagnose kan alleen worden gesteld door een gespecialiseerde behandelaar na grondig onderzoek. Als je denkt dat je ADHD hebt, bespreek dit dan met je ouders of huisarts. Zij kunnen je doorverwijzen naar een professionele instelling zoals Youz, waar je een officiële diagnose en behandeling kunt krijgen. Bij Youz werken professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van ADHD bij jongeren, en zowel jij als je ouders kunnen hier terecht voor begeleiding en ondersteuning.
Welke soorten ADHD zijn er?
Er bestaan drie soorten ADHD:
ADHD waarbij je het moeilijk vindt om je aandacht lang voor iets vast te houden én waarbij je heel druk, hyperactief, bent;
- ADHD waarbij je geen last hebt van hyperactiviteit, maar alleen moeite hebt om je lang te concentreren. Deze vorm wordt ook wel ADD genoemd;
- ADHD waarbij je je aandacht prima kunt vasthouden, maar je vooral hyperactief en impulsief bent.
Bekijk de video hieronder voor meer uitleg over ADHD:
Please enter a valid video URL.
The URL can point to any Facebook, Twitch, Vimeo or Youtube video.
Omgaan met ADHD
Heb je last van de symptomen die bij ADHD horen? Dan kun je daar zelf vaak ook al wat aan doen. Hoe? Lees verder. Je zult merken dat je hierdoor rust creëert bij jezelf én bij anderen.
- Moet je huiswerk maken en lukt het niet om je te concentreren? Zoek een rustige plek op zonder veel rommel om je heen.
- Vind je stilzitten zo lastig? Gebruik een wiebelkussen. Dat is een kussen die je op je stoel kunt leggen zodat je kunt wiebelen, zonder dat iemand je stoel hoort bewegen.
- Praat erover met je leraar. Het is goed als hij of zij weet wat er met je aan de hand is. En zo kun je samen kijken hoe jij het beste kunt meedraaien in de klas.
- Doe geen vijf dingen tegelijk. Daar word je onrustig van en je kunt het overzicht erdoor kwijtraken.
- Ga regelmatig sporten, zodat je je energie goed kwijt kunt.
- Probeer om eerst rustig na te denken, voor je een beslissing neemt. Dat is lastig, maar je zult merken dat je betere beslissingen neemt.
Hoe ga je als ouder of als leraar om met een kind met ADHD?
Vaak wordt ADHD door anderen of op school gezien als iets negatiefs. Maar een kind met ADHD kan juist ook veel positieve dingen brengen! Maar hoe breng je die naar boven? In Kind met ADHD gaan we hier dieper op in. Daar staan ook praktische tips voor ouders en leraren.
Lees ook het artikel '14 tips om kinderen met ADHD in de praktijk te ondersteunen', van Dr. Sebastiaan Dovis, gz-psycholoog in opleiding tot specialist en werkzaam bij het FACT en de polikliniek van Youz in Zaandam.
Hoe vaak komt ADHD bij jongeren voor?
In Nederland heeft ongeveer 3 op de 100 kinderen ADHD. Dat betekent dat gemiddeld in iedere klas iemand met ADHD zit. Jongens hebben vaker ADHD dan meisjes. Je kunt vaak al voor je 7e merken dat je het hebt.
Ervaringsverhalen
Benieuwd naar ervaringsverhalen over de behandelingen en/of ADHD klachten? Lees hieronder hoe anderen omgaan met hun ADHD en hoe zij hun behandeling hebben ervaren.
Ik kon niet zo goed tegen drukte
Na zijn behandeling bij Youz is Robin (10 jaar) veranderd van een druk en geïsoleerd kind naar een open en sociale jongen.