paginakop sub Depressie

'Dit is waarvoor ik hulp nodig had.'

'Dit is waarvoor ik hulp nodig had.'

Onderstaand gedicht is geschreven door een vriendin van Gino (20 jaar). Toen hij dit gedicht hoorde ging er meteen een belletje rinkelen.

"Hier sta ik dan. Probeer gezellig te doen, blijven glimlachen. Zo nu en dan een grap maken, ook al ben je de enige die het grappig vindt. Ze lachen. Mooi! Ik ben er nog bij. Glimlachen met je ogen, vooral niet vergeten. Gaan we weer, ik weet niks meer...

Als ik nu wegloop hebben ze het waarschijnlijk niet door. Ik kan wegrennen. Keihard wegrennen.

Stop. Wat zit je vaag te doen? Er is toch niks mis?

Behalve het feit dat er niks goed gaat, terwijl alles goed gaat.

Haal die gedachtes uit je hoofd, kijk toch om je heen. Is dit wat je wil?

Mensen die weglopen. Zelfmedelijden komt later wel. Zal ik je vertellen waarom je

door moet gaan? Omdat je nog niet klaar bent. Maak je taak eerst af.

Haha leuke. Ik voel me al wat beter.

Hé! Waar zijn ze nou gebleven?"

Jongerengroep Youz

Gino: "Via PsyQ ben ik doorverwezen naar Youz. Zo kwam ik bij de jongerengroep terecht. Een avond in de week komt de jongerengroep bij elkaar om te praten over onze mentale gesteldheid. Dus over: Hoe voel je je? Hoe komt het dat je je zo voelt? Ik heb twee jaar in de jongerengroep gezeten. Naast deze  groepstherapie heb ik ook nog een aantal maanden ouder-kind therapie gekregen en een individueel traject aangevraagd."

Rust in mezelf

"Ik kan je vertellen dat na deze periode van intensieve hulp ik tot de kern van mijzelf ben gekomen. Ik heb door middel van alle trajecten die bij Youz mogelijk zijn, de puzzelstukjes in elkaar kunnen leggen waardoor ik rust in mezelf heb gevonden. In het traject heb ik samen met de fantastische therapeuten en alle andere jongeren de verschillende oorzaken en gevolgen die tot mijn extreme onzekerheid leidden, kunnen onderzoeken. Niet alleen heb ik de kern van mijn problemen kunnen vinden. Tevens heb ik in de groep en bij alle andere trajecten geleerd hoe ik hiermee om moet gaan. Mocht er een situatie komen waarin mijn onzekerheid weer tot het extreme leidt dan weet ik welk mentaal proces ik moet volgen om weer tot mijzelf te komen."

Sterker worden

"Het is niet zo dat de strijd voorbij is. Er volgen nog vele jaren om alle psychische klachten te verwerken. Dit is ook niet mogelijk om binnen één of twee jaar op te kunnen lossen. Het is een levenservaring die je met je mee zal dragen. Maar het is wel mogelijk om ermee om te leren gaan en er sterker van te worden. Ik kan je met zekerheid zeggen dat de medewerkers van Youz tot het uiterste zullen gaan om dit met je te kunnen realiseren."