paginakop sub Eetstoornis

Kind met eetproblemen

Kind met eetproblemen

"Toen ik aan mijn opleiding begon kon ik niet begrijpen wat jongeren beweegt om zichzelf uit te hongeren. Zij straffen zichzelf of voelen zich schuldig. Zo komen ze steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht. Het is noodzakelijk dat jongeren zich hierin begrepen voelen, gemotiveerd worden en dat zij specialistische hulp krijgen," aldus Marianne Jak, kinder- en jeugdpsychiater bij Youz.

Wat zijn eetstoornissen?

We kennen verschillende soorten eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetproblemen bij hele kleine kinderen. Meestal denken we bij een eetstoornis direct aan hele magere modellen, maar bij kinderen is het aan de buitenkant niet altijd even duidelijk te zien. Door een tekort aan eten kan het zijn dat een kind niet te dun maar juist te klein is. Voor anorexia is ondergewicht een kenmerk voor de eetstoornis. Boulimia, de andere bekende eetstoornis, is lastig te herkennen omdat schaamte een grote rol speelt. Boulimia komt echter niet veel voor bij kinderen onder de 16 jaar.

Eetstoornissen komen op steeds jongere leeftijd voor. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ouders en leerkrachten het steeds eerder herkennen. Wanneer een eetstoornis serieus wordt genomen en vroeg wordt herkend, is de kans groot dat deze met behulp van de juiste behandeling kan worden genezen.

Wat kunt je doen met een kind met eetproblemen?

Jongeren met een eetprobleem voelen zich niet ziek en zien vaak zelf niet dat ze een eetprobleem hebben. Dat kan heel lastig voor je zijn als ouder of begeleider. Het is goed om erover in gesprek te gaan met jouw kind. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je het beste voor heeft met hem of haar en dat jij je zorgen maakt.  Het is overigens niet verstandig om kritisch te zijn over het eetgedrag.

Op tijd onderkennen van problemen

"Het op tijd onderkennen van de problemen zorgt ervoor dat lichamelijke consequenties tot een minimum beperkt blijven en jongeren zich sociaal-emotioneel verder ontwikkelen," aldus Marianne Jak, kinder- en jeugdpsychiater.

Expertisecentrum Eetstoornissen Beverwijk

PsyQ en Youz zijn in 2015 een expertisecentrum voor eetstoornissen gestart. Zij bieden voor heel Noord-Holland intensieve behandelingen voor jongeren en volwassenen die zeer ernstige eetstoornissen hebben en een BMI (Body Mass Index) hebben boven de 15. Het centrum is er voor mensen bij wie een reguliere behandeling niet voldoende is of wie een terugval heeft gekregen.

Programma Eetstoornis-experts.nl

Eetstoornis-experts.nl is een nauwe samenwerking tussen de zorgprogramma’s eetstoornissen van de Parnassia Groep (Youz) en Emergis op drie locaties: Den Haag, Rotterdam en Goes. Samen bundelen we onze krachten in één zorgprogramma eetstoornissen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Door samen te werken en gebruik te maken van elkaars mogelijkheden, kunnen wij één zorgprogramma eetstoornissen voor kinderen, jongeren en volwassenen aanbieden. We spreken dezelfde taal in de jeugd- en in de volwassenzorg, door gebruik te maken van op elkaar aansluitende behandelmodellen. We bieden groeps- en individuele behandelingen. Zowel ambulant, deeltijd, poliklinisch als klinisch. Voor kinderen en jongeren bieden we family based therapy en meergezinsdagbehandelingen. Voor volwassenen werken we met cognitieve gedragstherapie en bieden we een behandeling voor een langdurige eetstoornis.