paginakop sub Genderdysforie

Medische behandeling

Medische behandeling

Een groot deel van de kinderen en jongeren met genderdysforie is erg ongelukkig met (delen van) het eigen lichaam. Hun lichaam past niet bij hun beleefde genderidentiteit. Om ‘zichzelf’ te kunnen zijn, zijn lichamelijke aanpassingen gewenst. Een deel van de jongeren ervaart dit zelfs als noodzaak. Lichamelijke veranderingen zijn vanaf je 15e of 16e jaar mogelijk via een hormoonbehandeling (cross-hormonen) en vanaf je 18e jaar kun je eventueel beslissen tot operaties.

Vanaf het begin van je puberteit kunnen puberteitsremmers een belangrijke hulp zijn. Je lichamelijke ontwikkeling wordt hierdoor een tijd stilgelegd en jij kunt samen met je ouders/omgeving en professionals verder uitzoeken wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Zonder dat je lichaam in die tijd zich verder ontwikkelt in een richting die jij niet wilt.

Behandeling bij het Zaans Medisch Centrum

Voor puberteitsremming heeft de genderpoli Youz Zaandam een samenwerking met het Zaans Medisch Centrum. Jaarlijks kunnen zo’n 50 jongeren tot ongeveer 16 jaar op basis van een psychische indicatiestelling door de genderpoli terecht bij het ZMC voor hormoonbehandeling. Degenen die hiervoor in aanmerking (willen) komen, blijven gedurende de medische behandeling ook in behandeling bij Youz.

Youz en ZMC hebben een gezamenlijk belang: optimale zorg bieden

Het traject bij ZMC

 • Start bij Youz
  De behandeling start op de genderpoli van Youz. Na ontvangst volgt een telefonische screening en een intake.
 • Indicatie voor hormoonbehandeling
  Als ook de wens voor hormoonbehandeling er is, bespreken we dit met ouders en kind en schrijven we een rapport met de psychische indicatie voor hormoonbehandeling. 
 • Eerste afspraak kinderarts
  Als er overeenstemming is over de gewenste hormoonbehandeling én de lichamelijke puberteit is begonnen, verwijzen wij de cliënt door voor een eerste contact en onderzoek bij de kinderartsen van het ZMC. 
 • Gezamenlijk overleg in ziekenhuis 
  Op basis van het proces diagnostisch rapport en de bevindingen van de kinderarts stellen we een gezamenlijk behandelplan voor hormoonbehandeling op.
 • Gezamenlijk behandelplan
  Het ZMC voert de hormoonbehandeling uit. Bij Youz zetten we de psychische zorg voort.