Genderdysforie

Genderdysforie bij kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren kunnen heel sterk het gevoel hebben dat ze tot het ‘andere’ geslacht behoren of dat ze in elk geval niet ‘jongen’ of ‘meisje’ zijn ook al staat dat op hun geboortekaartje.  Deze gevoelens kunnen samengaan met psychische klachten als somberheid, sociale angst en een niet positief zelfbeeld.

Wat is genderdysforie?

Mensen met genderdysforie (transgenders) voelen dat hun geboortegeslacht niet past bij het geslacht dat zij ervaren en (willen) uiten. Een kind kan de biologische kenmerken van een jongen (of meisje) hebben, maar zich geen jongen (of meisje) voelen. De meeste mensen met genderdysforie voelen dit al van kinds af aan maar er zijn ook mensen die pas op volwassen leeftijd zich realiseren dat zij geboren zijn in een verkeerd lichaam.

Van meisje naar jongen: zo vertel je dat aan je klas

Gert Bekendam helpt sinds zijn pensionering scholieren bij hun coming-out als ze besloten hebben van geslacht te veranderen. „Mijn agenda is voller dan toen ik nog werkte.”

bron: https://www.nrc.nl

Genderkinderen

We weten uit onderzoek dat genderdysforie gevoelens bij kinderen niet altijd aanwezig blijven tot in de puberteit.  Kinderen kunnen erg in zwart/wit denken. Een wens om tot het ‘andere’ geslacht te willen horen kan komen omdat het kind allerhande voordelen ziet. Het advies aan die kinderen en hun ouders is om voorzichtig te zijn met een complete 'rolwissel'. Dus gebruik geen andere naam, of voor de buitenwereld doorgaan als iemand van het andere geslacht.
Ook al voelt een meisje zich een jongen en gedraagt ze zich ook als een jongen, het blijft een meisje met jongensgevoelens en geen jongen. Dat is iets waar het kind als de ouders zich bewust van moeten blijven. De puberteit is vaak een periode die voor duidelijkheid zorgt.
De kans is zeer zeker aanwezig dat kinderen in de puberteit helemaal niet willen veranderen. Het weer moeten terugveranderen van kinderen, dus weer een rolwissel, in hun puberteit kunnen ze als heel moeilijk ervaren. Dit kan zorgen voor psychische problemen.