Genderdysforie

Wat is genderdysforie?

Transgenderzorg

Je kunt als kind of jongere heel sterk ervaren dat je genderidentiteit niet overeenkomt met de aanduiding op je geboortekaartje. Je wordt als ‘meisje’ of ‘jongen’ gezien, aangesproken en behandeld, maar voelt je niet zo. Dit kan veel invloed hebben op hoe je je voelt. Je kunt er psychische klachten door krijgen als somberheid, sociale angst en een negatief zelfbeeld.

Wat is genderdysforie?

Transgender personen voelen dat hun geboortegeslacht niet past bij het geslacht dat zij ervaren en willen uiten. Het duurt meestal een tijd voordat een kind, jongere of volwassene dit beseft. En het kost vaak nog meer tijd om hier woorden voor te vinden en die te durven uiten. Nadat een kind of jongere heeft aangegeven misschien transgender te zijn, volgt er een zoektocht: wie ben ik, wat ben ik en wat moet ik nu? Ben ik misschien geen jongen, maar ook geen meisje? Zal ik me minder depressief gaan voelen als ik hormonen krijg?

En voor ouders: Kunnen we ons kind door het leven laten gaan zoals het zich voelt? Dringen we hem of haar niets op? Zou puberteitsremming passend zijn? Wat betekent dit voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van ons kind? Allemaal vragen die komen kijken als er sprake lijkt te zijn van genderdysforie. 

Uitgelicht blokken genderdysforie

Voor jou en andere jongeren genderdysforie

Voor jou en andere jongeren

Als je je herkent in de beschrijving van genderdysforie en rondloopt met dit soort vragen is het goed om hulp te zoeken. Bij alle afdelingen van Youz werken mensen die jou willen helpen jezelf te zijn en die respectvol met jouw gevoelens om zullen gaan. Maar soms is het fijn om met mensen te praten die gespecialiseerd zijn in zorg voor transgender personen. Bij sommige Youz afdelingen werken mensen die ervaring hebben met transgenderzorg, maar er zijn ook afdelingen die hier in gespecialiseerd zijn. Dat zijn de afdelingen Youz Gorinchem en de genderpoli Youz in Zaandam.

Bij Youz weten we hoe belangrijk het is om jongeren te leren kennen die met dezelfde gevoelens worstelen. Daarom organiseert Youz op enkele plekken jongerenbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten worden onderwerpen besproken als; coming out, vrienden, relaties, school, lichaam, kleding, naam en familie.

Voor ouders genderdysforie

Voor ouders

Genderdysforie is ook voor ouders en broers en zussen vaak een hele opgave. Youz biedt hen hulp in de vorm van oudergesprekken en gezinsgesprekken. Ouders kunnen deelnemen aan een begeleide gespreksgroep en aan een online groep waarin ze van professionals informatie krijgen over genderidentiteitsontwikkeling en genderdysforie.

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Contact opnemen​​​​​​​

Van meisje naar jongen ervaring genderdysforie

Van meisje naar jongen: zo vertel je dat aan je klas

Gert Bekendam helpt sinds zijn pensionering scholieren bij hun coming-out als ze besloten hebben van geslacht te veranderen. Gert: 'Mijn agenda is voller dan toen ik nog werkte.'

bron: https://www.nrc.nl